Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma

Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Albayrak: Avrupa üretici fiyatlarını istemek en tabi hakkımızdır


TRABZON (A.A) - Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, Avrupa üretici fiyatlarını istemenin en tabi hakları olduğunu söyledi.
     Albayrak, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, fındığın aşırı sıcaklardan yandığı ve yüzde 30 rekolte kaybına uğradığının bazı kesimlerce dillendirildiğini belirterek, Bu tespit doğru, ancak, elde fındık kalmadı, arz fazlası olacak söylentileri ise doğru değil. Rekolte 650 bin ton civarında gerçekleşir, bu durumda arz fazlası olmayacağının somut örneğidir dedi.
     Rekoltenin uydurma karanfil sayımıyla 850 bin ton olarak açıklandığını, dana sonra bu rakamın 790 bin tona düşürüldüğünü ifade eden Albayrak, Rekolte harmanda yapılsın, yalan ve talan ortadan kalksın. Gerçekler, ancak bu şekilde ortaya konabilir diye konuştu.
     Albayrak, siyasi iradenin, üreticiyi tedarikçinin insafına bıraktığını savunarak, şöyle devam etti:
     Bunun adına da serbest piyasa dedi. Avrupada serbest piyasa yok mu- Fındıkta en az yüzde 30 üretim kaybı yaşanacağı dillendirilirken, depolarda geçen yıllardan kalma fındık olmamasına rağmen hala rekolteyi yüksek göstererek, piyasayı 4, 4.10 liradan açmaya çalışan tedarikçi temsilcilerine bir çift sözümüz var. Avrupanın yenmeyen fındığının fiyatını niçin üreticilerden gizliyorlar- Avrupa üretici fiyatlarını istemek en tabi hakkımızdır.
     Üreticiye, fındığı emanete vermemeleri çağrısında bulunan Albayrak, şunları kaydetti:
     Kendine ve üretici kardeşlerine kötülük etme, fiyatların düşmesine sebep olma. Fındığını hemen pazara indirme. Rekolteyi yüksek göstererek, üretici fiyatlarını maliyetin altında açıklamak insanlık suçu değildir de nedir- Bölgemizde fındık işçilik gündeliği 60 lira, diğer giderlerle de fındığın kilogram maliyeti 5 lirayı bulduğuna göre, üreticinin yaşam hakkını elinden almak ne anlama gelmektedir. Uyarılarımıza etkili ve yetkililerin duyarlı olmalarını dilerken, iftar sofralarında nutuk atan siyasetçilerimizi de Karadenizlinin geçim kaynağı olan bu ürünümüze sahip çıkmaya çağırıyoruz.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER