Trabzonda, Srebrenitsa Cehennemi fotoğraf sergisi açıldı

Trabzonda, Srebrenitsa Cehennemi fotoğraf sergisi açıldı -Bosna Hersek Arşivler Müdürü Jerkoviç: 17 yıldır dünyaya, bir yüz yılın sonunda Avrupanın başına gelen korkunç insanlık suçunu ve soykırımı anlatıyoruz (Fotoğraf


TRABZON (A.A) - Bosna Hersek Arşivler Müdürü Adamir Jerkoviç, 17 yıldır dünyaya, bir yüz yılın sonunda Avrupanın başına gelen korkunç insanlık suçunu ve soykırımı anlattıklarını söyledi.
     Bosna Hersek Arşivler Müdürlüğünün talebi üzerine Trabzon Belediyesi tarafından Atatürk Alanında düzenlenen, Srebrenitsa Cehennemi adlı serginin açılış törenine Jerkoviçin yanı sıra Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Uluslararası Bosna Hersek Üniversitesi Rektör Yardımcısı Abdul Serdar Öztürk ile davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
     Bağımsız Bosna Herkesin ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviçin danışmanlığını da yapan Jerkoviç, serginin açılışında yaptığı konuşmada, ülkesinin tarihte yaşadığı savaşları anımsatarak, 1992 yılında meydana gelen son savaşta da Sırplar büyük bir tutkuyla ve görülmemiş bir intikam duygusuyla Müslüman Boşnaklara saldırdılar. Bizi en canavarca yollarla öldürmeye başladılar. Öldürmek ve işkence etmek için toplama kapları kurdular. Bosnanın kuzeydoğusundaki Srebrenitsada 9 bine yakın insan sadece birkaç gün içinde soykırıma maruz kaldı dedi.
     Jerkoviç, Srebrenitsa trajedisinin 17. senesinin bu yıl dolduğunu ifade ederek, 17 yıldır dünyaya, bir yüz yılın sonunda Avrupanın başına gelen korkunç insanlık suçunu ve soykırımı anlatıyoruz. Tek suçları Müslüman olmak olan masum insanların kanı döküldüğü o acımasız yüzyıl. Maalesef bugün hala kimin suçlu ve ne için suçlu olduğu ortada iken herkesin bildiğini, dünyayı sarsan bu evrensel suçu kanıtlamak zorunda bırakılıyoruz. Srebrenitsadaki suç Bahreyndeki uluslararası hukuk mahkemesinin de soykırım olarak kabul ettiği katliam, Bosna Herkeste ve tüm dünyadaki insanlara, zalimlere özgürlük, hukuk ve hakları hakkında konuşmalarına ve dünyayı kendi adetlerine ve kendi yasalarına göre şekillendirmelerine izin verildiği zaman nelerin yaşabileceğine dair bir ders olsun diye konuştu.
     Acımasız suçun, korkunç soykırımın baş celladı olan Sırp ordusunun generali Ratko Mladiçin tutuklandığını anlatan Jerkoviç, şöyle devam etti:
     Bütün sistemin Bosna Hersek ve Srebrenitsadaki suçlardan sorumlu olduğunu bilmemize rağmen, sadece baştaki şahısların sorumlu tutulmaları ile yetiniyoruz ne yazık ki. O yüzden tüm Saraybosnada, bugün Trabzonda, sevdiğimiz Türkiye Cumhuriyetinde yarın da dünyanın her yerinde kabusa benzeyen ancak gerçek olan bu soykırıma, korkunç suça tanıklık etmek istiyoruz. Fakat yaşananların bütün dünyanın önünde olması ve sıcacık evlerinin içinde naklen yayınları seyrederken, kimsenin seller gibi akan kanların durması için hiçbir şey yapmaması olayın en korkunç tarafıdır. O yüzden her ne kadar Srebrenitsada katliamları doğrudan gerçekleştirenler suçluysalar da dünyada, BMde, tüm büyük güçlerde o kadar suçludur. Burada kimse masum değil.
    
     -Bosnada yaşananları çocuklarınıza öğretmenizi istiyorum-
    
     Jerkoviç, Sırp faşizminin kurbanlarını unutamayacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Ancak daha güzel ve dürüst bir dünyada yaşamayı ve o dünyayı inşa etmeyi istiyoruz. Sizin, 1992 ve 1995 yılları arasında Bosnadaki savaşlarda yaşananları çocuklarınıza öğretmenizi istiyorum. Oğullarınızı ve kızlarınızı Srebrenitsaya, katliamların yaşandığı, yan yana mezarların dizildiği yere götürmenizi istiyorum. Çocuklarınıza öğretin, genç kuşakların bu insanlık suçunu unutmasına izin vermeyin. Onlara Bosnanın kanlı destanından bahsedin. Siz buna mecbursunuz, çünkü sizler Bosna Hersekin kanında mevcutsunuz. Sizler onun kökündesiniz. Bugün iki farklı ülke olmamıza rağmen, aynı kökten çıktığımızı biliyoruz. Türkiyenin duygusal bağlarla bağlı olduğu bu küçük ülke Bosna ile ilgilenen birileri var. Türkiye Cumhuriyeti var oldukça, Bosna Hersek yalnız olmadığını bilecektir. Türkiye her zaman var olacaktır, böylece Bosna da varlığını sürdürecektir. Bosna ve Türkiye Cumhuriyeti arasında sonsuz arkadaşlık, kardeşlik devam etsin.
     Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Bosna Hersek savaşı boyunca 200 bini aşkın kişinin sadece Müslüman oldukları için öldürüldüklerini belirterek, Dünya bunu unutmayacak, tabi ki bizim dedelerimizin kardeşleri olan o kardeşlerimizi biz de hiç unutmayacağız dedi.
     Sergi, Atatürk Alanında 1 Ağustos Çarşamba gününe kadar açık kalacak.
     Bu arada, Bosnakça, İngilizce ve Arapça bilgileri içeren fotoğrafların yer aldığı Srebrenitsa Cehennemi adlı serginin, Saraybosnada daimi sergi ilan edildiği belirtildi.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Trabzonda, Srebrenitsa Cehennemi fotoğraf sergisi açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER