TRABRİKAB meclis toplantısı

TRABRİKAB meclis toplantısı -Trabzon Valisi Kızılcık: Çöpü yakarak ya da eriterek enerji üretmenin ve bu sayede sahip olduğumuz günlük 600-650 ton civarındaki kapasite ile 10-12 megavatlık enerji üretimi yapacak enerji santr


TRABZON (A.A) - Trabzon-Rize İlleri Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (TRABRİKAB), meclis toplantısı Trabzonda yapıldı.
     Trabzon Valiliğindeki toplantıda Trabzon Valisi Recep Kızılcık başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TRABRİKAB üyesi ilçe ve belde belediye başkanları katıldı.
     Kızılcık, burada yaptığı konuşmada, Trabzonun ve Rizenin katı atık sorununu kökten çözeceklerini belirtti.
     Çöp enerji tesisinin 1.5 yıl içinde kurulacağını ifade eden Kızılcık, Kararlar daha yaşanılabilir ve daha güzel yarınlar oluşturma adına alınıyor. Artık dünyada katı atığın enerji hammaddesi olarak değerlendirildiğini görüyoruz. Biz de Trabzon olarak dünyanın çeşitli yerlerinde bu kaynağın enerji üretmede en etkin ve verimli kullanan firmaları, şehirleri görerek bizzat tecrübe ediyoruz dedi.
     Kızılcık, dünyadaki en gelişmiş teknolojiye sahip uygulayıcı firmalarla görüştüklerini vurgulayarak, Kanadadan gelen bir firma var. Teknolojide geldikleri noktayı bizimle paylaştılar. Biz de bu katı atığı yakarak veya eriterek değerlendirmek istiyoruz. Çöpü yakarak ya da eriterek enerji üretmenin ve bu sayede sahip olduğumuz günlük 600-650 ton civarındaki kapasite ile 10-12 megavatlık enerji üretimi yapacak enerji santralini kurma aşamasındayız diye konutu.
     En kıza zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla bir araya gelerek hangi teknolojiyi uygulayacaklarını ve ne zaman başlayabileceklerini görüşeceklerine dikkati çeken Kızılcık, şöyle devam etti:
     Kesin kararı verip ülkemizde ilk uygulamayı yapacağız. Bu teknolojinin vahşi depolama veya düzenli depolama örneklerinde yaşandığı gibi çevreyi kirletme ve koku yapma gibi bir riski yok. Yakma veya eritme olacağı için hammaddenin sadece yüzde 20si atık olarak çıkacak. Bu atık hem asfalt yol yapımında kullanılacak hem de gübre olarak değerlendirilmesi mümkün olacak. Elde edilen gübre ise patates üretiminde kullanılacak. 1.5 yıl içinde bu inşaat gerçekleştirilecek.
     Kızılcık, yakmanın, eritmeye oranla daha ucuz olduğunu anlatarak, Biz de birlik olarak buna nasıl katkı verebileceğimizi ortaya koyacağız. Ülke olarak enerji ihtiyaçlarını da giderip kalkınmamıza ve gelişmemize yönelik önemli adım atacağız. Ülkemizi bu tür çalışmalarla 2023 hedeflerine daha kolay ulaştırmış olacağız dedi.
    
     -İlçe belediyeleri borçlarını ödesin-
    
     Gümrükçüoğlu ise kurulacak tesisin filtrelemesiyle arıtmasıyla tabiatı koruyan, çevreye zarar vermeyen bir enerji tesisi olacağını belirtti.
     Büyükşehir yasasından sonra ilçe belediyelerinin bir kısım görevlerini sürdüreceğine işaret eden Gümrükçüoğlu, Çöpün toplanmasında ilçe belediyelerimiz katkı vermeye devam edecek. Bütçeleriyle buna destek olacaklar. İlçelerimiz genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı 2,5 oranındaki pay 4,5a çıkarılacak. Bu da onları güçlendirecek dedi.
     Gümrükçüoğlu ayrıca, ilçe belediyelerinden çöp depolama tesisini yürüten firmaya olan borçların ödenmesini isteyerek,Yüklenici firma zor durumda kalmaması için biraz bütçelerimizi zorlamalıyız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızı zorlayın. Bakanımız özellikle çevre konusunda hassas ve yardımseverdir. Mutlaka yardımcı olacaktır diye konuştu.
     Konuşmaların ardından birlik başkanı, encümen ve üyelerin seçimi yapıldı. Vali Kızılcık, oyların tamamını alarak TRABRİKAB Başkanlığı görevine yeniden seçildi.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber TRABRİKAB meclis toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER