Tosyada Yaren Meclisinin 2013 yılı ilk

Tosyada Yaren Meclisinin 2013 yılı ilk ocağı yandı


KASTAMONU (A.A) - Tosya ilçesinde faaliyet gösteren ve yüzlerce yıllık geleneği yaşatan Ahi Yaran Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yaren Meclisinin, 2013 yılı ilk ocağı yandı.
     Tosya belediyesine ait lise altı bloklarda bulunan Yaren Meclisinde yapılan 2013 yılı ilk ocak yakma töreninde, yaren geleneği gereği misafirler tek tek Yaren Meclisine alınarak, yaren baş ağalarını ve yarenleri selamladılar.
     Dernek Başkanı Recep Çakmak, ocak yakma töreninde yaptığı konuşmada, Tosyada yüzyıllar önce tüm canlılığıyla yaşanan ve yaşatılan yaren geleneğini, tekrar yaşamak ve yaşatmak için yola çıktıklarını söyledi.
     Yarenliğin bir yaşam biçimi olduğunu vurgulayan Çakmak, şöyle konuştu:
     Özünü, Türk örf ve adetlerinden, İslam ahlak ve faziletinden alan iyilik, doğruluk, güzellik, güzel ahlak, düzgün alış veriş ve düzenli iş gibi, esasları kendine düstur edinen, bu gibi güzellikleri sosyal yaşamında ticaret yaşamında ve aile yaşamında uygulamaya çalışana biz Yaren diyoruz. Yarenlik kültürü Oğuzlardan, Selçuklulardan ve Osmanlılardan bugüne kadar gelmiştir. Yaren kültürü, esnaf arası ilişkileri, usta, kalfa ve çırak ilişkisini düzenleyen esaslar ve yasalardır.
     Gecede, halk oyunları gösterileri, orta oyunları sahnelenirken ve canlı müzik sunuldu.
     Davetlilere, tarhana çorbası, güveç, Tosya pilavı ve Tosyaya özgü un helvası ikram edilirken, davetliler Cezayir Marşı eşliğinde tek tek uğurlandı.
    
     Muhabir: Mehmet Ulusoylar
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber Tosyada Yaren Meclisinin 2013 yılı ilk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER