Toprak damlarını yuvgu taşı ile sıkıştırıyorlar

Toprak damlarını yuvgu taşı ile sıkıştırıyorlar -Başmakçı ilçesi Çığrı köyünde toprak damlı evde oturan vatandaşlar, evlerinin akmaması için damdaki toprağı yuvgu taşı ile sıkıştırıyor


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Başmakçı ilçesine bağlı Çığrı köyünde toprak damlı evlerde oturan vatandaşlar, evlerinin akmaması için toprağı yuvgu taşı ile sıkıştırıyor.
     Toprak damlı evde oturan Kezban Akkaya (55), AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesinin 100 yıllık toprak damlı evinde yuvgu taşını kullandığını, damın akmaması için yuvgu taşı geleneğinin dedesinden kendine miras kaldığını söyledi.
     Akkaya, şöyle konuştu:
     Çocukluğumda dedem bu taşları kullanarak damdaki toprağı sıkıştırırdı. Daha sonra babamda hep yuvgu taşı kullandı. Kışın toprak damlar haliyle gevşiyor hatta yuvgu taşı kullanmazsa dam göçebilir. Kış mevsimi gelir gelmez dama çıkıp yuvgu taşıyla sertleştiririz. Hatta taşlı toprak serpersek daha sağlamlaşır. Yağışlı geçen aylarda yuvgu taşı toprak damı olan köylü kısmının en büyük yardımcısıdır. Yoksa kış günleri felaketi olur.
     Toprak damdan vazgeçmeyi düşünmediklerini ifade eden Akkaya, Toprak damın zahmetli olduğu doğru ama beton dam etsek yazın sıcağı kışın soğuğu çekilmez. Üstelik maddi gücümüz de buna yetmez. Kiremit yapsak bizim gibi köylülerin dam eli ayağı olur. Her işimizi damda yaparız. Toprak dam yapınca hem altında muhafaza ettiklerimiz hava alır hemde kışın sıcak yazın serin olur daha ve sağlıklı olur diye konuştu.
    
     Muhabir: Esma Eser / Mustafa Güngör
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Toprak damlarını yuvgu taşı ile sıkıştırıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER