Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Bilgi ve Deneyim

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Bilgi ve Deneyim Paylaşım Platformu -TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Gönül: -Türkiyedeki evlenme yaşı aslında yükseliyor. Nispeten hala bu geleneksel evlilikler de erken yaş evlilikleri


GÜMÜŞHANE (A.A) - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, Türkiyedeki evlenme yaşı aslında yükseliyor. Nispeten hala bu geleneksel evlilikler de erken yaş evlilikleri de devam ediyor dedi.
     Gönül, Gümüşhane Kültür Merkezinde düzenlenen, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bilgi ve Deneyim Paylaşım Platformu toplantısının kapanışında, cinsiyet eşitliğinin komisyonun en önemli maddelerinden bir olduğunu söyledi.
     Anayasada her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması için alınması gereken önlemlerin toplantı raporunda yer alacağını ifade eden Gönül, Önümüzdeki dönem, yapılan çalıştay ve toplantılarda ele alınan bilimsel dönüşümler, insanların sadece fiziki görünüşleri, kılık kıyafetlerinden ya da inançlarından, cinsiyetinden hiçbir ayrımcılığa muhatap olmadan her bir vatandaşının eşit ve adil bir şekilde tüm haklardan faydalanması konusunda ileri bir toplum konumuna geleceğimize ben inanıyorum. En kısa zamanda bu tür sorunlarını geride bırakmış, çok daha ileri, müreffeh bir Türkiye olarak yolumuza devam edeceğiz diye konuştu.
     Yapılan sunumlar ve ortaya konulan raporlara göre, erken yaşta evliliklerin Doğu Karadenizde ortaya çıkan bir sorun olduğunu vurgulayan Gönül, şunları söyledi:
     Belli ki sonuç çok önemli. Dolayısıyla bu hem bir halk sağlığı sorunu hem de çok önemli bir eşitsizliğe sebep olan çocukluk hakkı ihlali, insan hakkı ihlali. Dolayısıyla erken evlilikle ilgili önemli bir düzenleme çalışmamız var. Önümüzdeki dönemde Medeni Kanunda yapılacak düzenleme erken evlilik konusunda önemli bir adım olacaktır. 18 yaşına bastığınızda tüm ehliyetleri elinize aldığınız bir durum var. Bazı ülkelerde, insanlara bazı ehliyetlerin belirli yaşlarda verilmesiyle ilgili bir durum var. Bizim ceza kanunumuzda 16 yaş, 17 yaş ve 18 yaş olarak belirtilen bazı durumlar var. Çok önemli bir sebep de 16 yaşını bitirmiş olanlara izin veriliyor. Bizce o sınırın çok daha yukarıya çekilmesi lazım. Türkiyedeki evlenme yaşı aslında yükseliyor. Nispeten hala bu geleneksel evlilikler de erken yaş evlilikleri de devam ediyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde hukuki bir düzenleme yapacağız.
     Gönül, toplantıya katılımın çok güzel olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     Doğu Karadeniz Bölgesinde yapmış olduğumuz bu toplantıda, özellikle kadının statüsünü güçlendirme ve bu konularla ilgili birimlerin kurulması, proje hazırlanması konusunda, katılımcıları hevesli ve istekli gördüm. Tabii ki daha çok gidilecek yol var, çalışılacak alan var. Çünkü bu alan sürekli çalışmayı gerektiriyor. Yaptık, bitti diyeceğimiz bir alan değil. Onun için bu eşitliği sağlama konusunda, özellikle zihinsel dönüşümün sağlanması için çok çaba gerekiyor. Bu çabayı hep birlikte göstereceğimizi bu platformda gördüm.
    
     Muhabir: Osman Yetim - İbrahim Özdemir / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Bilgi ve Deneyim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER