Toplumda engellilere bakış açısı değişti

Toplumda engellilere bakış açısı değişti -Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi: -Önceden engelli kişiler paraya muhtaç, çalışamaz, eğitim göremez, dolayısıyla da hayatta mağduriyetler yaşar bakışı vardı, şimdi böyle değ


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Ekip - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, engellileri muhtaç kişiler olarak gören bakış açışının değiştiğini ve bir şeyler yapabileceğine inanılan bakışın hakim olduğunu belirterek, Amacımız, kişiyi tek başına, hiç kimsesi olmasa da ayaklarının üstünde durabilir hale getirmek dedi.
     Çiftçi, İnsan Hakları ve Özürlülük Bilgilendirme Semineri için bulunduğu Afyonkarahisarda, AA muhabirine, Türkiyedeki engellilerin sorunlarının çözümüne ilişkin atılan adımlar ve uygulanan stratejiler hakkında bilgi verdi.
     Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesini ilk imzalayan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Çiftçi, hayata geçirilmesi için atılması gereken adımın, hazırlanan protokolün TBMM tarafından imza altına alınması olduğunu vurguladı.
     Bu protokolün TBMMden geçmesinde sıkıntı yaşanmayacağını fakat uygulamaya geçirmekte sıkıntı yaşanacağına dikkati çeken Çiftçi, Konunun gerekliliklerini uygulamaya geçirmedikçe, kağıt üzerinde kalacak bir konu oluyor. Bizim yapmamız gereken üzerimize düşen yükümlülükleri, bizi neler beklediğini, hangi konularda tavırlarımızı değiştirmeye ihtiyacımız olduğunu belirleyerek bunlara cevap aramak. Çünkü bizim şu anda gördüğümüz en büyük sıkıntı, birlikte yaşayamamaktan kaynaklanıyor ifadelerini kullandı.
    
     -Engelli kişilere acımaktan öte yapılacak şeyler var-
    
     Türkiyede engelli kişilere bakış, bir acımayı, hassasiyet göstermeyi, şefkat göstermeyi içeriyor diyen Çiftçi, Türk milletinin hassas, zayıfın yanında olan bir millet olduğunu anımsatarak, engelli kişilere acımaktan öte yapılması gerekenlerin var doluğuna işaret etti.
     Engellinin yaşamında, acıyarak sadece o anın kurtarılabildiğine değinen Çiftçi, şöyle konuştu:
     Önceden engelli kişiler paraya muhtaç, çalışamaz, eğitim göremez, dolayısıyla da hayatta mağduriyetler yaşar bakışı vardı. Şimdi böyle değil. Engeli olan herkesin bir şeyler yapabileceğine inanıyoruz. Yaptığımız bütün çalışmalar onları desteklemeye yönelik. Amacımız, kişiyi tek başına, hayatta hiç kimsesi yoksa kendi ayaklarının üstünde durabilir hale getirmek. Aslında engelli hakları dediğimiz şey de bu oluyor.
    
     -Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı çalışma çok önemli-
    
     Diyanet İşleri Başkanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının engellilere yönelik bir protokol imzaladığını anlatan Çiftçi, bu protokol kapsamında engelliler ile ilgili konulara çok daha fazla hassasiyet gösterildiğini kaydetti.
     Bunun gibi pek çok bakanlık ve kurumla da işbirlikleri yapıldığını aktaran Çiftçi, şöyle devam etti:
     Medyayı izlediğimizde her gün şunu görüyoruz; Türkiyede büyük şeyler, büyük dönüşümler oluyor. Camilerde, kültür merkezlerinde, yerel yönetim hizmetlerinde, okullarda, hastanelerde, bu dönüşümü hızlı bir şekilde görüyoruz. Biz bu tür çalışmaları paylaşırsak dönüşümü görebiliyoruz. Aynı bunun gibi engelli engelsiz birbirimizi tanımamız gerekiyor. Bu tanışmayı biz ne kadar çok yaparsak, buna ne kadar çok vesile olursak, problemleri hızlı bir şekilde aşmış olacağız. Diyanet İşleri Başkanlığımızın yapmış olduğu bu çalışmanın hem yaşlılara hem engellilere aslında herkese çok büyük katkılar sağladığı için çok önemli bir adım diye düşünüyorum. Burada birçok açıklama yapıldı ama açıklamanın daha ötesinde uygulamaları görmemiz çok önemli. Camilerimizin hepsinin dönüştüğünü, her ilde birer cami ile başlayıp daha sonra bütün camilere bunun yayıldığını görmek hepimizi çok rahatlatacak.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Toplumda engellilere bakış açısı değişti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER