Tokat kebabının hangi yöreye ait olduğu

Tokat kebabının hangi yöreye ait olduğu tartışmaları -Sivas Belediye Başkanı Ürgüp: Biz buna Sivas kebabı diyoruz, onlar da kendi kebaplarına Tokat kebabı diyebilirler. Tescilini de alabilirler, onda bir problem yok. Biz de kendi k


SİVAS (A.A) - Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Tokat kebabının hangi yöreye ait olduğu tartışmalarına ilişkin, Biz buna Sivas kebabı diyoruz, onlar da kendi kebaplarına Tokat kebabı diyebilirler. Tescilini de alabilirler, onda bir problem yok. Biz de kendi kebabımızın gerekiyorsa tescilini yaptırırız dedi.
     Ürgüp, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Aratın, sebzeli kebap olarak da bilinen yemeğin Tokata ait olduğu açıklamalarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
     Bir televizyon kanalının yapımcılarının kente geldiğini ve belediye tesislerinde Sivas kebabının yapılışını görüntülediğini, kendisinin de çekimlerde yemek hakkında sunum yaptığını anlatan Ürgüp, programın televizyon kanalında yayınlanmasının ardından tartışmanın başladığını söyledi.
     Bu durumun iki şehir arasında polemik konusu yapılmasını yanlış bulduğunu ifade eden Ürgüp, Tokat veya Sivas kebabı adının olması önemli değil. Bu, aramızda polemik konusu yapılacak bir şey değil. Aynı kültürün insanlarıyız, aynı coğrafyayız. Dolayısıyla lezzetlerimizin, ağız tatlarımızın birbirine yakın olması çok fark yaratacak bir durum değildir. Benim de bir tarafım Tokatlı. Yani Sivasta her ailenin, her sülalenin içerisinde mutlaka Tokattan ya kız alınmıştır ya kız verilmiştir. Böyle bir yakınlık mutlaka vardır diye konuştu.
     Sivasta ciddi manada Tokatlı bulunduğunu, Tokatta da Sivaslıların ve yatırımcıların olduğunu vurgulayan Ürgüp, Dolayısıyla Ticaret Odası başkanımızın veya bir başka Tokatlı yöneticinin böyle düşünmemesini onlardan rica ediyorum dedi.
     Ürgüp, şunları söyledi:
     Biz buna Sivas kebabı diyoruz, onlar da kendi kebaplarına Tokat kebabı diyebilirler. Tescilini de alabilirler, onda bir problem yok. Biz de kendi kebabımızın gerekiyorsa tescilini yaptırırız. Ticaret Odamız köftemize almıştı, kebabımıza da alırlar. Yani önemli olan bu lezzeti Sivasa gelen, Tokata gelen misafirlere tattırmaktır. Tokata gittiğimizde Tokat kebabı da yiyoruz. Onlar da Sivasa teşrif ettiklerinde biz de onlara Sivas kebabı ikram ederiz. Bu bir polemik konusu olmaz diye düşünüyorum. Bu yanlış olur, başka konuşulacak meseleler var. Biz kardeşiz ve aramızda bu polemik konusu olmaz.
    
     -Lokantacılar Odası Başkanı Yiğit-
    
     Sivas Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Nazım Yiğit ise Tokatın sebzeli kebabı, kendine has biberi, domatesi, patlıcanı orada yetişen, kendi yöresine ait bir kebap türü. Tabii bizim Sivas kebabıyla ayırdığımız zaman, onlar Tokat kebabına patates falan kullanıyorlar, biz burada kullanmıyoruz diye konuştu.
     Sivas kebabının kuzu etinden yapıldığını ve genellikle Temmuz-Eylül ayları arasında tüketildiğini anlatan Yiğit, Kendine has olarak, bu kebap Tokatın. Çünkü sebzesi, her şeyi orada yetişen, kendine has bir yemek. Bir de orada, şu anda bile gitseniz sebzeli Tokat kebabını her zaman, kışın ortasında bile bulabilirsiniz. Tokatta 50 lokanta sebzeli kebap yapıyorsa, Sivasta 2-3 lokantamız yapıyor Sivas kebabı olarak ifadelerini kullandı.
     Sivas kebabının beğeniyle tüketildiğini vurgulayan Yiğit, Genellikle gurbetçilerin tercih ettiği bir kebap. Bana sorarsanız biz onlardan daha güzel yapıyoruz ama sebzeli Tokat kebabı olarak da ben Tokatın olduğunu düşünüyorum dedi.
     Tokat kebabı ile Sebzeli Sivas kebabı arasında fazla bir fark olmadığını dile getiren Yiğit, şöyle konuştu:
     Bizim madımağımız var, burada yetişen. Madımağımıza bir Tokatlı sahip çıksa ne deriz, kabul etmeyiz. Onların da tabii ki kebaplarına sahip çıkmaları lazım. Bizim de kendimize has bir Sivas kebabımız var. Ona sahip çıkmamız lazım. Orada domates, biber daha çok olduğu için 5-6 ay yapılıyorsa, Sivasta da 2 ay yapılıyor. Niye- Çünkü sebzeyi istediğiniz gibi bulamıyorsunuz. Domatesinizi, patlıcanınızı, biberinizi ayarlayamıyorsunuz. Aradaki fark, aynı kebaba patates koyuyorlar. Onlar bazen kuşbaşı koyun etinden yapıyorlar, biz sadece kuzunun lop etinden yapıyoruz. Patatesle ette olan ayrım var, başka bir fark yoktur.
    
     Muhabir: Seyit Ahmet Eksik - Serhat Zafer
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Tokat kebabının hangi yöreye ait olduğu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER