Tokatta kivi yetiştiriciliği

Tokatta kivi yetiştiriciliği -GOÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cangi: -Ülkemizde son yıllarda üretim alanı ve tüketimi sürekli artan kivi meyvesi, Tokat ilinin bazı ilçelerinde ekonomik olarak rahatlıkla yetiştirilebile


TOKAT (A.A) - Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Cangi, Ülkemizde son yıllarda üretim alanı ve tüketimi sürekli artan kivi meyvesi, Tokat ilinin bazı ilçelerinde ekonomik olarak rahatlıkla yetiştirilebilecek dedi.
     Cangi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede 1994 yılında 7 hektarlık alanda 7 ton kivinin üretildiğini söyledi. Son yıllarda ülke genelinde kivi üretiminin arttığını ifade eden Cangi, Son 17 yılda ülkemizde kivinin üretim alanı 256 kat, üretim miktarı ise 4 bin 176 kat arttı. Kivi üretimi, 29 bin 231 tona ulaştı. Ülkemizde 23 ilde kivi üretimi yapılıyor. Kivi üretiminde ilk sıralarda Yalova, Ordu ve Rize illeri yer alıyor diye konuştu.
     Tokatın, ekolojik yapısı sayesinde meyvecilik, sebzecilik ve bağcılık açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Cangi, şöyle konuştu:
     Kentte rakım 190 metre ve 2 bin 870 metre arasında değişiyor. Tokatın, su kaynakları yönünden oldukça zengin olması, çok farklı meyve türünün yetişmesine imkan sağlıyor. Son yıllarda Tokat ilinin bazı bölgelerinde, kivi yetiştiriciliğine yönelik amatör çalışmalar yapılıyor. Merkeze bağlı Ulaş köyü, Erbaa ilçe merkezi ile Tepekışla köyü ve Niksar ilçe merkezi ve Şıhlar köyünde 7-8 yıldır kivi (Hayward çeşidi) üretimi amatör olarak yapılmakta. Ülkemizde son yıllarda üretim alanı ve tüketimi sürekli artan kivi meyvesi, Tokat ilinin bazı ilçelerinde rahatlıkla ekonomik olarak yetiştirilebilecek.
    
     -20 bahçede kivi üretimi-
    
     Tokat yöresinde ilerleyen yıllarda kivi üretiminin artacağını ifade eden Cangi, Üniversite olarak kivi üretimi yapan çiftçilere bilgilendirme ve bilimsel çalışmalarla destekler veriyoruz. Yaklaşık 20 bahçede kivi üretiliyor. Üretimi yapılan kivinin, gelişme ve verim durumunda değişkenlik vardır. Üreticiler özellikle destek sistemi ve budama konusunda sorun yaşıyorlar. Kivi yetiştiriciliği için ovaya yakın, taban suyu sorunu olmayan, güney yöneyde ve hafif eğimli alanlar daha uygundur. Kivi yetiştiriciliği için ekolojik koşulların uygun olduğu Tokat merkez, Niksar ve Erbaa ilçelerinde destek sağlanması durumunda adaptasyon çalışmalarına başlanacak diye konuştu.
    
     Muhabir: Ekber Türkoğlu
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Tokatta kivi yetiştiriciliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER