Tohum fabrikası gibi çalışan enstitüsü

Tohum fabrikası gibi çalışan enstitüsü -Eskişehirde 1925 yılında Islah-ı Buzr adı ile kurulan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde hububat, baklagil ve sebze tohumlarının ıslahı yapılıyor -Yaklaşık 5 bin dönüm arazi üzerind


ESKİŞEHİR (A.A) - Sinan Balcıkoca - Eskişehirde 1925 yılında Islah-ı Buzr adı ile kurulan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde hububat, baklagil ve sebze tohumlarının ıslahı yapılıyor.
     Enstitü Müdür Vekili Yakup Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitüde harf inkılabından önce tohum ıslah çalışmalarının yapıldığını, çeşitli isimler değiştiren kurumun son düzenlemeyle Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü adını aldığını söyledi.
     Enstitüde ilk araştırmanın Fransada eğitim almış Emcet Yektay tarafından yapıldığını hatırlatan Karaman, o dönemde geliştirilen AK702 buğday çeşidinin Anadoluda uzun süre kullanıldığını kaydetti.
     Karaman, buğdayda ekmeklik, kuru ve sulu tarımla ilgili seleksiyon ıslahı ve melezleme çalışmalarının yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
     Türkiyedeki melezleme çalışmalarında ilk ürün bizim enstitümüzde alındı. Melez13 ismi verilen bu çeşit, uzun yıllar üretimde kaldı. Daha sonra makineli tarım başlayınca özellikle 1960lı yıllardan sonra ıslah çalışmaları yeni bir boyut kazandı. Çayır, mera, yem bitkileri, sebze ve baklagiller bakımından iklim ve makineli tarıma uygun çeşitler üzerinde ıslah programı yoğunlaştırıldı. Bunun akabinde nohutta 5 çeşidimiz şu an ülkenin farklı bölgelerinde çiftçiler tarafından kullanılır hale geldi.
     Kurumdaki laboratuvar altyapısının önemine dikkati çeken Karaman, Özellikle kalite laboratuvarında her yıl 5 binden fazla materyal analiz edilerek, özellikle ıslahçı arkadaşlarımız önemli veriler elde ediyor dedi.
    
     -Türkiyedeki 200 buğday çeşidinin 55i bu kurumdan-
    
     Enstitünün nadas alanlarının daraltılması ve özellikle 1990lı yıllarda gündeme gelen çinko eksikliği konusunda koordinatörlük yaptığını aktaran Karaman, Türkiyede çinko eksik olan alanları tespit ettik. Bu eksikliğin giderilmesi ve buna uygun çeşitlerin geliştirilmesi için çalışmalar yaptık diye konuştu.
     Enstitüde 6 laboratuvarda 150 personelle çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Karaman, şöyle devam etti:
     Enstitüde 1925 yılından bu yana 134 çeşit tohum ıslah edildi. Türkiyede şu an kullanılan hububat tohumlarının yüzde 20si, baklagil tohumlarının ise yüzde 50si enstitümüzde ıslah edildi. 90dan fazla kamu ve özel sektör kuruluşuyla sözleşmemiz var. Ülkemizin tohumluk ihtiyacını karşılıyoruz. Türkiyedeki 200 buğday çeşidinin 55i bu kurumda ıslah edildi. Özellikle Sönmez buğday çeşidi halen çiftçiler tarafından çok tercih ediliyor. İnce01 arpa çeşidimiz tüm çiftçiler tarafından rağbet görüyor. Bu cinsin tohumluk ihtiyacında taleplere yetişemiyoruz.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Tohum fabrikası gibi çalışan enstitüsü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER