TKDKdan bilgilendirme toplantısı

TKDKdan bilgilendirme toplantısı


HATAY (A.A) - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programları ve su ürünleri sektörüne verilen hibe destek programları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
     Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesinde düzenlenen toplantıya başkanlık eden Prof. Dr. Ayşe Bahar Yılmaz, balıkçılık sektörünün gelişmesi ve yatırımların yapılabilmesi için üniversite olarak öncülük yapmak istediklerini belirtti.
     Türkiyede 200 doğal göl, 206 baraj, 902 gölet ve denizlerle birlikte toplam 26 bin hektarlık su alanı bulunduğunu ifade eden Yılmaz, Türkiyede su ürünleri sektörü yılda 200 bin ton üretim yapabilmektedir. Bakanlık verilerine göre Türkiye, bin 163 tesise sahiptir. Şu anda ülkemizde 80 bin ton ithalatımız ve 60 bin ton ise ihracatımız var. İthalatta 137 milyon dolar, ihracatta 343 milyon dolar demek ki su ürünleri sektörü ekonomimize katkı sağlayan bir sektördür diye konuştu.
     Yılmaz, su ürünleri sektörünü geliştirebilmek için üniversite olarak yeni projelerle ve AB katkılarıyla, çeşitli çalışmalar yapmak istediklerini belirtti.
    
     - Tüm yatırımlara yüzde 50 oranında hibe desteği -
    
     TKDK Hatay İl Koordinatörlüğünde görevli Uzman Murat İlbay ise, tüm yatırımların yüzde 50 oranında hibe desteğiyle desteklendiğini ifade etti.
     Arıcılık, tıbbi aromatik bitki ve çiçekçilik sektörlerinde yeni dönemde yapılacak olan yatırımlara, inşaat işleri ve makine ekipman, traktör alımının da eklendiği belirten İlbay, meyve sebze işleme ve pazarlama yatırımlarıyla ilgili hazırlanacak projelerde artık üretici örgütlerinin yanında şirketlerin ve şahıslarında da proje başvuru hakkı kazandığını kaydetti.
     İlbay, meyve sebze işleme kapsamında kurulacak olan 4 bin metre küp soğuk hava deposu kapasitesini, 10 bin metre küpe çıkarıldığını, bununla birlikte 25 metre küp soğuk hava deposuna sahip soğutmalı taşıma araçlarının da destek kapsamında olduğunu ifade etti.
     Toplantıya, fakülte öğretim üyeleri, Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri bölge birliği üyeleri, balıkçılar ve sektör temsilcileri katıldı.
    
     Muhabir: Lale Köklü
     Yayıncı: İsmihan Özgüven
<< Önceki Haber TKDKdan bilgilendirme toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER