Vücudun hormon dengesini düzenleyen tiroit hormonlarının fazla çalışması kilo kaybı, çarpıntı, titreme, sinirlilik gibi rahatsızlıkların yanı sıra kemikler, kalp, karaciğer ve böbrek üzerinde ciddi hasarlar bırakırken, az çalışması da başka hastalıkları körüklüyor.
Avrupa Hospital Dâhiliye Uzmanı Dr. Salih Işık, hipotiroit denilen, tiroit bezinin az çalışması, dolayısıyla yetersiz tiroit hormonu üretilmesinin çeşitli belirtilerle kendisini haber verdiğini kaydetti. Dr. Işık; bu belirtilerin halsizlik, güçsüzlük, çabuk yorulma, metabolizmanın az çalışması nedeniyle soğuğa tahammülsüzlük, el, yüz ve bacaklarda hormon düşüklüğüne bağlı şişlikler, ödemler, kuru bir cilt, saç dökülmeleri, depresyon, nabız sayısında azalma, bağırsaklarda yavaşlamaya bağlı olarak kabızlık gibi rahatsızlıklar olduğunu söyledi.
HORMON TABLETLERİ VERİLİYOR
Bu durumları olan hastaların şikayetleriyle ilgili başvurularında, mutlaka tiroit hormonlarının gözden geçirilmesi gerektiğini bildiren Dr. Salih Işık, "Tiroit hormonlarının düşük olduğu saptanırsa, bununla ilgili tedavi planlanır. Hipotiroitin tedavisinde, hormon eksikliğini gidermek için hormon tabletleri verilir. O hormonun kan seviyesinin normal seviyelere kadar yükselmesi beklenir. Hormon seviyesi normal düzeye getirildikten sonra ilacın dozu sabitlenir ve hasta bu ilaç tedavisine devam eder." dedi.
Bazı kalp ve psikiyatri ilaçlarının da vücuttaki tiroit hormonu üretimini engelleyerek tiroit bezinin çalışmasını yavaşlatabileceğini ifade eden Dr. Salih Işık, "Kalp ritmini düzenlemek için kullanılan bazı ilaçlar bu etkiyi yapabiliyor. Zaten bu grup ilaçları kullanan hastalara doktorları uyarılarda bulunuyordur. Ayrıca bu hastaların kanında da zaten bu tür hormon seviyelerini kontrol etmeleri gerekiyor." diye konuştu.
CİHAN