Tillonun tarihi ve kültürel varlıkları korunacak

Tillonun tarihi ve kültürel varlıkları korunacak -Siirtin Aydınlar ilçesinin tarihi ve kültürel varlıklarının kurtarılması ve korunması için farklı üniversitelerden oluşan bilim heyeti oluşturuldu


SİİRT (A.A) - Eski ismi Tillo olan Aydınlar ilçesinin tarihi ve kültürel varlıklarının kurtarılması ve korunması için farklı üniversitelerden oluşan bilim heyeti oluşturuldu.
     Aydınlar ilçesindeki tarihi ve kültürel varlıkların kurtarılması için bir yol haritası belirlendi. Yapılacak çalışmaları belirlemek ve yürütmek üzere değişik üniversitelerden oluşan bir bilim heyeti ile yürütme kurulu oluşturuldu.
     Başkent Üniversitesinden Prof. Dr. Cengiz Işık başkanlığındaki bilim heyeti Vali Ahmet Aydın ile Polisevinde düzenlenen toplantıda bir araya geldi.
     Aydın, toplantıda, kültür ve inanç merkezi olan Tillonun tarihi dokusuna uygun yaşatılacağını söyledi. Tarih, kültür ve inanç turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip Tilloda bulunan kültürel varlıkların aslına uygun olarak iyileştirilmesi ve korunarak gelecek nesillere taşınması amacıyla çalışmalara başladıklarını belirten Aydın, çalışmaları kurdukları Akademik Danışma Kurulunun görüşleri doğrultusunda gerçekleştireceklerini vurguladı.
     Çalışmalarının temel amacının, Tillonun sahip olduğu kültürel varlıklarını iyileştirme, koruma ve yaşatma ilkeleri doğrultusunda ilçeyi kültür ve inanç merkezi haline getirmek olduğunu anlatan Aydın, bu amaçla çeşitli üniversitelerde görev yapan akademisyenlerden oluşan bir Danışma Kurulu oluşturduklarını bildirdi.
     Tilloda yapacakları tüm çalışmaları Danışma Kurulunun görüşleri doğrultusunda gerçekleştireceklerini anlatan Aydın, şöyle konuştu:
     Tilloyu tarihi dokusuna uygun mutlaka korumak zorundayız. Çünkü Tillonun dünyada eşi benzeri yoktur. Danışma Kurulu ile yaptığımız toplantıda, tarihi önemine binaen aciliyet gösteren kültürel varlıkların iyileştirmelerinin yanı sıra bazı bölgelerde peyzaj çalışmaları gerçekleştireceğiz. Tanıtıma yönelik yayınlara ağırlık vereceğiz. Muhteşem bir manzaraya sahip olan Botan Vadisine nazır Kaletül Üstad Tepesinde seyir terası kuracağız. Kaletül Üstad Tepesinde Antalya TUBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, içinde teleskopların olacağı bir istasyon kuracağız. Burada yapılacak çalışmalarla İbrahim Hakkı Hazretlerinin geçmişte yapmış olduğu uzay çalışmalarını daha iyi anlamış olacağız. Tilloda bulunan cas evler, türbe ve mezarlıklar, sarnıçlar, şifa kuyusu ve diğer tarihi varlıkların korunması konusunda çalışmalar yapacağız.
     Prof. Dr. Cengiz Işık ise, Tillonun tarihi ve kültürel açıdan büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen hak ettiği yerde olmadığını belirterek, Tilloda bulunan kültür varlıkların mutlaka korunması gerektiğini söyledi.
     Toplantıya Vali Yardımcısı Gürbüz Saltaş, Aydınlar Kaymakamı Ahmet Yıldız, Aydınlar Belediye Başkanı Mesut Memduhoğlu, Kültür ve Turizm Müdür Vekili Remzi Uslu ve konu ile ilgili sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.
     Bilim heyeti daha sonra Vali Aydın ile ilçedeki tarihi ve kültürel mekanlarda incelemelerde bulundu.
    
     Muhabir: Zekeriye Güneş-Ayhan Mergen/Nurten Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Tillonun tarihi ve kültürel varlıkları korunacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER