Tıbbi Atık Bilgilendirme Toplantısı

Tıbbi Atık Bilgilendirme Toplantısı -Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Çomoğlu: Yapılan kontrollerde Ulusal Atık Taşıma Formu olmadan taşıma yapan hastane ve sağlık kurumlarına işlem yapılab


SAKARYA (A.A) - Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Vahit Çomoğlu, Yapılan kontrollerde Ulusal Atık Taşıma Formu olmadan taşıma yapan hastane ve sağlık kurumlarına işlem yapılabilecek dedi.
     Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından Ulusal Atık Taşıma formunun doldurulmasına ilişkin sağlık kuruluşlarına yönelik bilgilendirme toplantısı, Atatürk Kültür Merkezi (AKM)de yapıldı.
     Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Vahit Çomoğlu, burada yaptığı konuşmada yapılan kontrollerde Ulusal atık taşıma Formu olmadan taşıma yapan hastaneye ve sağlık kurumlarına 2872 sayılı Çevre Kanununa göre işlem yapılabileceğini söyledi.
     Çomoğlu, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikte yapılan değişikliğe göre büyük ve orta ölçekli sağlık kuruluşları tıbbi atıklarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisanslı bertarafçıya teslim ederken bu formu doldurmaları gerektiğini söyledi. 1 Temmuzdan geçerli olacak bu uygulama için sağlık kuruluşları formları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden temin edebileceğini belirten Çomoğlu, Hastaneler taşıma tamamlandıktan sonra Ulusal Atık Taşıma Formunun D nüshasını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne göndermek zorunda olup, taşıyıcı ve bertaraf tesisi tarafından kendilerine gönderilecek B ve C nüshalarını 5 yıl boyunca muhafaza etmek zorundadırlar. Yapılan kontrollerde Ulusal Atık Taşıma Formu olmadan taşıma yapan hastane ve sağlık kurumlarına 2872 sayılı Çevre Kanununa göre işlem yapılabilecek diye konuştu.
     Çevresel risk ve tehlikelerin önüne geçme noktasında ciddi tedbirler aldıklarını ve bu konuda 24 saat denetim yaptıklarını belirten Çomoğlu, şöyle devam etti:
     Tıbbi atıklar, sağlık kuruluşlarından lisanslı araçlarla toplanıp Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisine getiriliyor. Getirilen tıbbi atıklar, 3.1 bar, 1450Cde basınçlı buhara maruz bırakılarak steril ediliyor. Steril edilen atıklar, parçalanarak hacmi küçültülüyor ve evsel çöp niteliği kazanıyor. Evsel çöp niteliği kazanan tıbbi atıklar, düzenli depolama sahasında bertaraf ediliyor. Tıbbi atıklar, kovalarla sağlık kuruluşlarından toplanırken barkod sistemi uygulanıyor ve atıklar elektronik kantarda tartıldığı an ilgili hastane yetkilisi ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bilgileri aynı anda görebiliyor. Bu sistem sayesinde ilgili kişiler istediği bilgiye anında ulaşabilmekte ve en önemlisi taraflar arasında herhangi bir şüpheye mahal bırakılmıyor.
     Toplantıya büyük ve orta ölçekli sağlık kuruluş personelleri katıldı.
    
     Muhabir: Uğur Subaşı
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Tıbbi Atık Bilgilendirme Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER