THYnin İstanbul

THYnin İstanbul-İzmir uçağına yıldırım isabet etmesi -THY: Kokpit ekibi ve kabin memurlarımız aldıkları eğitim ve deneyimleri ile olayı soğukkanlılıkla karşılamış ve gerekli tüm işlemleri yerine getirerek uçağın emniyetle indiril


İZMİR (A.A) - THY, İstanbul-İzmir seferini yapan yolcu uçağına yıldırım isabet etmesinin ardından, kokpit ekibi ile kabin memurlarının, olayı soğukkanlılıkla karşılayıp gerekli tüm işlemleri yerine getirerek uçağın emniyetle indirilmesini sağladığını bildirdi.
     THYden AAya yapılan yazılı açıklamada, uçaklara yıldırım isabet etmesine karşı korunması için gerekli tasarımlar ile testler uygulandığı, şimdiye kadar bu tür durumlarda uçağın emniyetle yere indirilmesine engel bir sorunla karşılaşılmadığı belirtildi.
     Yıldırım isabet etmesinin, havacılıkta son derece bilinen ve normal karşılanan olaylar olduğu vurgulanan açıklamada, isabet etme oranlarının, uçuşun yapıldığı bölgeye ve mevsime göre değişiklik gösterdiği, tropik bölgeler ile yaz aylarında yıldırım isabetlerinde sayısal artış gözlendiği bildirildi.
     THYnin İstanbul-İzmir seferini yapan yolcu uçağının sağ motorunun, yıldırım isabet etmesi sonucu devre dışı kaldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Tek motorla iniş, uçuşta nadir olarak yaşanan bir durumdur. Uçak üreticileri, uçakları tek motorla emniyetle uçabilecek biçimde tasarlamışlardır. Türk Hava Yolları uçaklarında yaşanan motor uçuşta durma/durdurma oranı titiz bakım sayesinde endüstri ortalamasından çok daha düşüktür. Tek motorla uçuş, hiçbir biçimde tehlike arz etmez. Uçak üretici firmaları tek motorun devre dışı kaldığı durumlar için özel prosedür ve eğitimler geliştirmişlerdir. Ayrıca tek motorla uçuş, pilot eğitimlerinde en çok değinilen ve tüm pilotların rahatlıkla yerine getirdikleri bir uçuş durumudur. Kokpit ekibi ve kabin memurlarımız aldıkları eğitim ve deneyimleri ile olayı soğukkanlılıkla karşılamış ve gerekli tüm işlemleri yerine getirerek uçağın emniyetle indirilmesini sağlamışlardır.
     Açıklamada, detaylı teknik denetim ve incelemeden geçirilen söz konusu uçağın tekrar uçuşa verilmesinin, bakım ve onarıma ilişkin tüm gerekliliklerin yerine getirildiğinin garanti edilmesinin ardından mümkün olacağı bildirildi.
     İstanbuldan İzmire gitmek için havalanan TK 2348 sefer sayılı Çağrı adlı THY uçağının sağ motoru, İzmir yakınlarında yıldırım isabet etmesi sonucu devre dışı kalmış, pilotlar, 112 yolcusu bulunan uçağı, İzmir Adnan Menderes Havalimanına tek motorla güvenli bir şekilde indirmeyi başarmıştı.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür
     Yayıncı: Murat Taydaş

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER