Tespih ağacının ürününden antimikrobiyal kumaş geliştirdiler

Tespih ağacının ürününden antimikrobiyal kumaş geliştirdiler -Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma Laboratuvarları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Demir: -"Tespih ağacının ürünlerini çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra laboratuvar ort


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma Laboratuvarları Merkezinde, Muğla kırsalında yetişen tespih ağacının ürününden doğal antimikrobiyal kumaş geliştirildi.
     Araştırma Laboratuvarları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazan Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki en önemli endüstrilerden olan tekstil sektörünün dünyadaki pazarının 200 milyar doları bulduğunu söyledi.
     Dünya genelinde insanların artık nitelikli tekstil ürünlerine yöneldiğini, bu nedenle merkezlerinde nitelikli ve sağlıklı ürün geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatan Demir, bu kapsamda doğal pestisit (zararlılarla mücadelede kullanılan madde) işlevi gören tespih ağacının ürünlerinden antimikrobiyal kumaş geliştirdiklerini anlattı.
     Çalışmanın yaklaşık bir yıl sürdüğünü, laboratuvar ortamında çeşitli deneyler yaptıklarını belirten Demir, "Tespih ağacının ürünlerini çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra, laboratuvar ortamında kumaş elde ediyoruz" dedi.
    
     -"Tespih ağacı 200den fazla böcek üzerinde etkili"-
    
     Tespih ağacının ürettiği doğal pestisitin 200den fazla böcek üzerinde etkili olduğu, ağaçta hiçbir böceğin yaşayamadığını vurgulayan Demir, bu nedenle ağacın ürününden elde edilen kumaşta da bakteri üremediği bildirdi.
     Ürünlerin en çok sağlık sektöründe kullanılacağını vurgulayan Demir, "Bu ürün, antimikrobiyal olmasından dolayı özellikle sağlık sektöründe yaygın olarak kullanılabilir. Özellikle hastahanelerde hastalar için kullanılan çarşaflarda, giysilerinde, sargı bezlerinde, bebeklerle ilgili ürünlerde ve ev tekstilinde kullanılmasını düşünüyoruz. Sağlık anlamında artı değer katan bir ürün olarak son derece iyi bir pazara sahip olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.
     Çalışmalar sonucu geliştirilen ürünün Bursada Proje Pazarında sergilendiğini belirten Demir, şunları söyledi:
     "Nitelikli ve özellikli tekstil ürünleri ile en başta kendi ülkemizdeki insanlarımızın sağlığını korumamız mümkün. Bunu ihraç etmek de mümkün. Çünkü artık pazarda teknik tekstil ürünleri çok ciddi önem taşıyor. Bu ürünler daha fazla pazar payına sahip olacak. Çalışmamızla ilgili ev tekstili üreten bazı büyük firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Kısa süre sonra seri üretime geçmeyi düşünüyoruz."
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER