Tepecik Höyüğünde kazılar başladı

Tepecik Höyüğünde kazılar başladı -Kültür Bakanlığı ödenekleriyle gerçekleştirilen ve 2 ay sürecek 9. yıl kazılarına Türk Tarih Kurumu da destek veriyor


AYDIN (A.A) - Çinenin Karakollar köyünde bulunan ve bölgenin en eski tarihine ışık tutan Tepecik Höyüğünde 9. yıl kazı çalışmaları başladı.
     Tepecik Höyüğündeki kazılar, Ankara Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Profesör Dr. Sevinç Günel başkanlığında yürütülüyor.
     Kazıda iki restoratör, bir mimar, bir arkeojeolog, Milas Müzesinden bir bakanlık temsilcisi, Prof. Dr. Günelin öğrencileri, arkeologlar ve Çinenin Soğukoluk köyünden 15 işçi çalışıyor.
     Kültür Bakanlığı ödenekleriyle gerçekleştirilen ve 2 ay sürecek 9. yıl kazılarına Türk Tarih Kurumu da ekonomik destek veriyor.
     Prof. Dr. Günel, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugüne kadar yaptıkları kazılar neticesinde M.Ö 3000e kadarki tarih kronolojisini oluşturmaya çalıştıklarını, bu yıl bunu devam ettireceklerini söyledi.
     Kazılarda bugüne kadar iki tane mühür baskısı bulunduğunu anlatan Günel, şunları kaydetti:
     Bulduğumuz mühür baskılar çok önemli. Çünkü Batı Anadoluda hakemli dergilere dayalı bilgiler oldukça sınırlı. Arkeolojik kanıtlara dayalı çok az sayıda bilgi ve belge var elimizde. Hititlerin bölgeyle bağlantısını kanıtlayan iki mühür baskısını ele geçirmiş olduk. Bu mühür baskılardan biri Alman dergisinde yayınlandı. Üzerinde Arzawa Ülkesinin kralının adı yazılı. Batı Anadoluda Menderes Havzasının güneyinde yer alan bir yer Tepecik. Bunu anlamış oluyoruz. Mühür İ.Ö 1300, 1200 tarihleri arasında kullanılmış. Diğer mühürde de Hitit kralı tasviri yer almakta. Bu iki mühür Hititlerin bölgede etkin olduğunun kanıtıdır.
    
     -Pitos mezarı kazılıyor-
    
     Bulunan eserlerin Tepecik ile Yunanistanın bağlantısı olduğunu ortayı çıkardığını ifade eden Prof. Dr. Günel, 3. binde höyük belli bir süre de olsa mezarlık olarak kullanılmış. Pitos mezarları ele geçirdik. 3 aylık bir bebeğe ait bir Pitos mezar bulgusu ile karşılaştık. O dönemde ölüler daha çok çömlek mezarlara gömülüyor. Yetişkin bireylere de ait çömlek mezar söz konusu. Geçen yıl tespit ettik ve üzerini kapattık. Mezarın bir kısmı korunmuş. Bazı mezarların içinde birkaç bireyin iskeleti bulunabiliyor. Şu an kazmakta olduğumuz İ.Ö 3000 yılına ait bir Pitos mezarı var. İki çömleği ağız ağza getirip kapatmışlar. Bir bebek mezarı ama duvarın altında kalıyordiye konuştu.
     Prof. Dr. Günel, höyükte güneye doğru kamulaştırmanın devam edeceğini belirterek, Ağustos başında Almanyadan bir jeofizik ekibinin geleceğini belirterek, Ölçüm için burada olacaklar. Radar ölçümü yapacaklar. Yapıların toprak altındaki uzantılarını tespit edecek, çizimlerini yapacaklar. Böylelikle Tepecikin toprak altındaki değerlerini tespit etmiş olacağız şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Suat Deniz/Gülcan Kaplan
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Tepecik Höyüğünde kazılar başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER