TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Avcı: -Yeni yüksek öğrenim düzenini kuracak olan yasal düzenlemenin çok esnek ve geniş bir çerçeve yasası olması gerektiği düşüncesindeyim


ESKİŞEHİR (A.A) - TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, YÖK Yasa Taslağına ilişkin, Yeni yüksek öğrenim düzenini kuracak olan yasal düzenlemenin çok esnek ve geniş bir çerçeve yasası olması gerektiği düşüncesindeyim dedi.
     Avcı, AK Parti Eskişehir İl Başkanlığının düzenlediği Halk Günü etkinliği öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni bir Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yasası girişimi olduğunu hatırlatarak, konuyla ilgili hazırlanan tasarının YÖKün internet sitesinden görülebileceğini kaydetti.
     Konuyla ilgili üniversite öğretim görevlilerinin, sivil toplum kuruluşlarının, kişilerin eleştiri ve önerilerinin bir süre daha alınacağını anlatan Avcı, şöyle konuştu:
     Yeni yüksek öğrenim düzenini kuracak olan yasal düzenlemenin çok esnek ve geniş bir çerçeve yasası olması gerektiği düşüncesindeyim. Uzun yıllardan beri anayasa yapma ve yasa yapma geleneğimizde çok sık karşılaştığımız bir sorunumuz var. Sorun şu; aslında yasayla çözülebilecek, yasa konusu olabilecek konuları anayasaya koyuyoruz. Yönetmelikle çözülebilecek sorunları, konuları da yasalara koyuyoruz. Teamüllerle, karşılıklı uzlaşmalarla, şifai uzlaşmalarla yürütülebilecek, çözülebilecek sorunları da yönetmelik konusu yapıyoruz. Böylece anayasa, yasalar ve yönetmelikler pek çok gereksiz ayrıntılarla şişiriliyor. Oysa anayasa, çok genel ilkeleri koymalıdır. Her yeni değişikliğe adapte olabilmeniz için anayasa değişikliği yapmanız gerekiyor, bu da çok zor. Mevcut anayasada olmak üzere anayasalarımız genellikle antidemokratik koşullarda yapıldığı için, darbe anayasaları olduğundan dolayı bu anayasayı yapanlar demokratik düzene geçildiği zaman bunlar kolay kolay değiştirilemesin diye her şeyi anayasal bir güvenceye bağlamaya çalışıyorlar. Bu da özellikle eğitim gibi dinamik, hızla değişen süreçleri yönetmeyi değişen koşullara uyum göstermeyi engelliyor.
    
     -Meseleleri slogan düzeyinde çözmeye çalışmayın-
    
     Avcı, YÖK yasa taslağının tartışma metni olduğuna işaret ederek, son zamanlarda bu konuda üniversitelerde yapılan gösterileri hatırlattı.
     Sözkonusu gösterilerin büyük bölümünde öğrencilerin gerçekte ne olup bittiğini bilmediğini anlatan Avcı, şöyle devam etti:
     Bir yasa taslağı var, tabii ki buna eleştiriler, öneriler getirilecek ama bunların makul, demokratik söylem içinde yapılması lazım. Aksi halde sloganlarla yürümeden kimseye bir fayda gelmez. Meseleleri slogan düzeyinde değil, adres belli taslak eleştirilmek isteniyorsa YÖKün sitesinden taslağın incelenmesinde, okunmasında ve karşı önerilerin oradan alınmasında fayda var. Neyi protesto ettiğinizi bilin. Neye karşı olduğunuzu da biz bilelim ki anlamlı diyalog zemini oluşabilsin. Üniversitelerimizin, meslek örgütleriyle, sivil toplum kuruluşları ile gerçekleştirilen bütün bu tartışmalar, neticesinde inşallah elimizde önümüzdeki yılları çok daha verimli geçireceğimiz bir üniversite yasamız olur.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş / Deniz Açık
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER