TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, Şanlıurfada

TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, Şanlıurfada -Komisyon üyeleri, Harrandaki konteyner kent ile Süleyman Şah Konaklama Tesisini ziyaret etti -Ayhan Sefer Üstün: Biz bu kampları gezdiğimizde devletin gücünü gördük


ŞANLIURFA (A.A) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiyeye gelen Suriyelilerin barındığı kamplara ilişkin, Biz bu kampları gezdiğimizde devletin gücünü gördük dedi.
     Üstün ve komisyon bünyesindeki mülteciler alt komisyonu üyeleri Şanlıurfada, Suriyeli sığınmacıların kaldığı Harrandaki konteyner kent ile Süleyman Şah Konaklama Tesisinde incelemelerde bulundu.
     Komisyon üyeleri, ilk olarak Harran Konteyner Kentini ziyaret ederek, Kaymakam Selami Yazıcıdan burada kalan Suriyeli sığınmacılara verilen hizmetler hakkında bilgi aldı.
     Konteyner kentte bir süre sığınmacılarla sohbet eden komisyon üyeleri, burada eğitim alan Suriyeli çocuklarla görüştü.
     Daha sonra Akçakaledeki Süleyman Şah Konaklama Tesisine geçen üyeler, burada da Vali Celalettin Güvenç ve Kaymakam Eyyüp Fırat ile basına kapalı toplantı yaptı.
     Komisyon üyeleri son olarak Akçakale ilçe merkezine geçerek Belediye Başkanı Abdulhekim Ayhan ile bir süre görüş alışverişinde bulundu.
    
     -Devletin gücünü gördük-
    
     TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriyelilerin Türkiyede insani şartlarda yaşamalarını temin etmek istediklerini söyledi.
     Türkiyeye gelen Suriyelilerin sayısının 190 bini bulduğunu ifade eden Üstün, kamplarda kalanların hemen hemen yarısı kadar Suriyelinin de Türkiyedeki çeşitli illerde kendi imkanlarıyla hayatlarını sürdürdüğünü hatırlattı.
     Üstün, Türkiyenin Suriyeliler konusunda ciddi bir organizasyonu kısa sürede gerçekleştirdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Biz bu kampları gezdiğimizde devletin gücünü gördük. Türkiye devleti gerçekten bütün kurumlarıyla organize olmuş kısa zamanda 90 gün gibi bir sürede 30 bin kişilik kamplar kurmuştur. Bu, birçok batı devletinin yapamayacağı organizasyondur. Dolayısıyla bunların hazırlanmasında emeği geçen bakanlıklarımıza ve bütün herkese şükranlarımı iletiyorum. İnsanların barınabilecekleri çadırları veya konteynerleri var. Bunun yanı sıra sosyal mekanlarda bulunuyor. Yüzlerce insan buralarda çalışıyor burada dünya standartlarının üzerinde bir hizmet sunuluyor. Bizim temel amacımız şu, bu insanlar buraya geçici olarak geldiler, başımızın üzerinde yerleri var. Arzu ve temennimiz sınırın hemen karşısında devam eden zulmün bitmesi.
    
     -Dışarıdan 50 milyon dolar yardım-
    
     Bir gazetecinin Birleşmiş Milletlerin (BM) Suriyelilere yaptığı yardımlar konusundaki görüşlerini sorması üzerine Üstün, Bu zamana kadar Türkiyeye dışarıdan 50 milyon dolar yardım gelmiş, bunun yarısını sadece Suudi Arabistan karşılamış, bir kısmını da körfez ülkeleri karşılamış. Çok az miktarı da yani adını dahi koymayayım çok az diyebileceğimiz bir yardım gelmiş. BMnin bu manada kendine mecali yok. Kendi kamu görevlilerinin masraflarını karşılayacak durumda değiller. Dünyada BMne ait kamplara baktığımızda sefalet diz boyu. İnsanlar açlıktan ve hastalıktan kırılmış durumda. BMnin bu manadaki fonksiyonunun sorgulanır olması gerektiğini düşünüyorum dedi.
     Ayhan Sefer Üstün, olayların bir an önce sona ermesini temenni ettiklerini dile getirip, Esed rejiminin kendi halkını bombalayacak kadar kötü bir duruma düştüğünü anlattı.
     Bir rejimin halkını bombalayacağını dünyadaki kimsenin tahmin etmesinin mümkün olmadığına dikkati çeken Üstün, Şu anda biliyorsunuz Maliye operasyon yaptılar. Batının iki yüzlülüğünü görüyorsunuz. Malideki durum bundan çok mu daha ağırdı. İnsan hakları orada çok daha mı ayak altına alınmıştı. Belki bir tehlike olabilir, onu anlıyoruz ama Maliye koşa koşa gidenlerin burada sessiz kaldıklarını görüyoruz. Bu da çifte standart olarak karşımıza çıkıyor dedi.
     Üstün ve beraberindeki komisyon üyeleri daha sonra ilçeden ayrıldı.
    
     Muhabir: Rauf Maltaş - Müslüm Etgü / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, Şanlıurfada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER