Taşı mücevhere dönüştüren ödüllü eller

Taşı mücevhere dönüştüren ödüllü eller -Osmanlı döneminde uygulanan taş kesimini günümüze uyarlayan Gülay Atıcı Ertan, Amerikan Taş Kesimcileri Birliğinin ustalar yarışmasında üçüncülük elde etti -Türkiyede yok olan taş kesi


İZMİR (A.A) - Efsun Yılmaz - Osmanlı döneminde uygulanan taş kesimini, günümüze uyarlayan Gülay Atıcı Ertan, Amerikan Taş Kesimcileri Birliğince düzenlenen ustalar yarışmasında dünya üçüncülüğü elde etti.
     Kızlarağası Hanındaki takı atölyesinde değerli taş işlemeciliği yapan Ertan, mesleğe başlama öyküsünü ve elde ettiği uluslararası başarıları AA muhabirine anlattı.
     Ertan, 1997 yılında Selçuk Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olduğunu, ancak asıl ilgisinin değerli taşlara yönelik olduğunu söyledi.
     Değerli taşların mücevhere dönüşüm sürecini hep merak ettiğini ve konuyla ilgili araştırma yapmaya başladığını ifade eden Gülay Atıcı Ertan, taş kesimciliğinin, Osmanlı döneminde yaygın olarak icra edilmesine karşın, yok olmaya yüz tuttuğunu gördüğünü belirtti.
     Ertan, bu mesleği öğrenmek için yabancı kaynakları okuduğunu ve dünyada ilgi gören meetpoint tekniğini, deneme yanılma yöntemiyle tek başına öğrendiğini bildiren Ertan, 2002 yılında taş kesimini, teknolojik olarak gerçekleştiren bir makineyi ABDden getirttiğini söyledi.
    
     -Uluslararası derececeler-
    
     Makinesi ile elmas dışındaki tüm taşları keserek mücevher haline getirebildiğini dile getiren Ertan, uluslararası başarıya giden süreci de şöyle anlattı:
     Türkiyede meetpoint tekniği ile değerli taş kesen tek kişiyim. Osmanlıda taş kesiminin önemli bir yeri var, ancak zamanla bu sanat, meslek yok olup gitmiş. Benim taş kesmeye başlamamla yeniden hayat buldu. Amerikan Taş Kesimcileri Birliğinin üyesi oldum. Birliğin her yıl düzenlediği yarışmalar var. Bu yarışmalar 4 kategoriden oluşuyor. Yarışmaya ilk olarak 2007 yılında katıldım ve Novice (çırak) kategorisinde 6. oldum. 2008de Premasters (kalfalar) kategorisinde dünya birinciliği, 2012de ise masters (ustalar) kategorisinde dünya üçüncüsü oldum. Aldığım derece, Türkiyedeki değerli taş kesiminin uluslararası alanda en üst seviyeye ulaştığını gösteriyor.
    
     -Yurt dışında meraklısı çok, Türkiyede yok-
    
     Ertan, ustalar yarışmasına gönderdiği kübik zirkonyum projesini 6 ayda tamamladığını belirterek, Her taşın belli bir kritik açısı var. Maksimum ışımayı elde etmek için belirlenen kriterleri yerine getirmeniz gerekiyor. Desenlerde birleşmeyi esas alıyorum. Bu yöntem, dünyada büyük merak uyandırıyor dedi.
     Hayal ettiği gibi artık bu sanatta bir usta haline geldiğini ifade eden Ertan, Bundan sonraki hedefim ise mücevher konsepti yaratarak bir koleksiyon hazırlamak dedi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Taşı mücevhere dönüştüren ödüllü eller Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER