Taş, ağaç dalı ve kamışlarla yapılan

Taş, ağaç dalı ve kamışlarla yapılan barınaklardan vazgeçemiyorlar -Başmakçı ilçesinde, Acı Göl kıyısından toplanan ağaç dalları ve kamışlarla taşlardan yapılan barınaklar, işlevini hala sürdürüyor -Akpınar köyünden 75 yaşındaki Zeynep Palt


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Esma Eser - Afyonkarahisarın Başmakçı ilçesinde, Acı Göl kıyısından toplanan ağaç dalları ve kamışlarla taşlardan yapılan barınaklar hala vatandaşlar tarafından kullanılıyor.
     İlçe halkının huv diye isimlendirdiği ve eskiden konaklama amacıyla kullanılan barınakların temeli ve yükseltisi, dağlık arazilerden getirilen taşlardan, çatısı da Acı Göl çevresinden toplanan kamış ve ardıç ağaçlarının dallarından oluşuyor.
     Uzun yıllar konaklamak için kullanılan barınakların çoğu, modern yaşamla betonarme evlerin yaygınlaşması sonucu terk edildi. Ancak bazı barınaklar halen vatandaşlar tarafından yaşam alanı, depo, ahır veya ağıl olarak tercih ediliyor.
     Akpınar köyü sakinlerinden Zeynep Palta (75), AA muhabirine, çocukluğundan bu yana ömrünün büyük bölümünü barınaklarda geçirdiğini söyledi.
     Şimdi betonarme binada oğlunun yanında kalmasına rağmen barınağını terk etmediğini belirten Palta, Oğlumun evinde uyuyoruz ama gün içinde yemeklerimizi, işlerimizi bu evde yapıyoruz. Zamanımızın büyük bölümünü burada geçiriyoruz dedi.
     Barınağı mutfak, kiler ve yaşam alanı olarak kullanmaya devam ettiklerini belirten Palta, 6 çocuğunu burada büyüttüğünü bildirdi.
     Palta, elektrik olmadığından barınağı ocakla ısıttığını dile getirerek, Bu barınaklarda büyüdüm. Rahmetli eşimle yuva yaptım. Kızlarımı buradan gelin çıkardım, oğullarımı evlendirdim. Dışarıdan bakanlar burasını ilkel olarak görüyor, acıyanlar bile oluyor. Atalarımın ve eşinin anılarıyla dolu bu ev, beni ayakta tutuyor diye konuştu.
     Zeynep Palta gibi barınakları kullanmaya devam eden diğer köylüler de iç bölümü kışın sıcak, yazın soğuk olan bu yapıların havadar ve çok sağlıklı olduğunu ifade etti.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Taş, ağaç dalı ve kamışlarla yapılan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER