Tarihi Kentler Birliği Bursa buluşması

Tarihi Kentler Birliği Bursa buluşması -Birlik Başkanı Güzelbey: Bursa, ülkemiz açısından çok önemli bir yer. Tarihi kimliğini modernliği ile birleştirebilen, dünyadaki ender şehirlerden bir tanesi


GAZİANTEP (A.A) - Tarihi Kentler Birliği (TKB) Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Bursanın ülke açısından çok önemli bir yer olduğunu belirterek, Bursa tarihi kimliğini modernliği ile birleştirebilen, dünyadaki ender şehirlerden bir tanesi dedi.
     Bursa Büyükşehir Belediyesinin yazılı açıklamasına göre, Güzelbey, Tarihi Kentler Birliğinin, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile düzenlediği ve kırsal yaşamdaki tarihi kültürel mirasın tüm yönleriyle ortaya konulacağı sempozyumun açılış toplantısında yaptığı konuşmada, kurum olarak bu yıl kültür ağırlıklı programlara öncelik verdiklerini söyledi.
     TKB Bursa buluşmaları kapsamında köylerin mimari miraslarını inceleyeceklerini ifade eden Güzelbey, şöyle konuştu:
     TKB olarak sorumluluğumuzun büyük olduğu inancındayım. Bursa, ülkemiz açısından çok önemli bir yer. Tarihi kimliğini modernliği ile birleştirebilen, dünyadaki ender şehirlerden bir tanesi. Bu güzel şehirde, kırsal yaşamı baz alarak yapacağımız sempozyumda, köylerimizin mimari miraslarını inceleme imkanı bulacağız. Gerçekleştireceğimiz toplantılarda, Trakya Democritus Üniversitesinden Doç. Dr. Nikolas Lianos ve Trablus Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Halid Tadmoriyi dinleyeceğiz. Bu sayede, Lübnan ve Trakyadaki Osmanlı miraslarından haberdar olacağız.
     Bursa Valisi Şahabettin Harput ise TKBnin çalışmalarını takdir ve gururla izlediğini vurgulayarak, tarihi-kültürel mirasa sağladıkları katkılar nedeniyle kurum üyelerini kutladı. Vali Harput, Türkiyenin en önemli vasfının tarihi kimliği olduğunu hatırlatarak, belediye başkanlarına, tarihi kimliğin korunması adına, eski eserlerin restore edilmesinin yanında yeni eserlerin bir kısmının dış cephelerine eski mimariye uygun doku mecburiyetinin getirilmesi tavsiyesinde bulundu.
     ÇEKÜL ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de TKB toplantılarının tarihi kentlerin geçmişten gelen birikimlerini planlayıp yarınlarını taçlandırmaya yaradığını bildirdi.
     Yaptıkları toplantıların sonuçları göz önüne alındığında en başarılı örnek olarak Bursanın öne çıktığını ifade eden Sözen, Yerel yönetimlerin tarihi, kültürel mirasa eğilmeleri için her bölgede büyükşehirler iradesinde merkezler oluşturuyoruz. Bu işin Marmara Bölgesindeki koordinatörlüğünü Bursa, Güneydoğu Bölgesindeki koordinatörlüğünü Gaziantep ve Karadeniz Bölgesindeki koordinatörlüğünü de Samsun yapıyor. Tarihi kentlerin geçmişten gelen birikimlerini planlayıp yarını taçlandırmak istiyorsak, bunu bu toplantılar, bu teşkilatlanma çalışmaları bize sağlayacaktır diye konuştu.
     Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise TKB üyesi belediyelerin temsilcilerini Bursada ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 3 gün boyunca sürecek toplantılarda başta Bursa olmak üzere Anadolunun birçok kenti ile Balkanlardaki kırsal yaşamın her yönüyle ortaya konulacağını söyledi.
     Bursanın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kültür ve medeniyet şehri, tarih başkenti olduğunu vurgulayan Altepe, Bursada, cumhuriyet döneminden Osmanlıya, 2300 yıllık Bitinya döneminden 8000 yıllık neolitik döneme kadar onlarca eserin işlevlendirilmesi ve kültürlerinin yaşatılması konusunda, çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz dedi.
    
     Muhabir: Tarık Üzgün
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Tarihi Kentler Birliği Bursa buluşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER