Tansiyon hastaları radyo frekansıyla tedavi ediliyor

Tansiyon hastaları radyo frekansıyla tedavi ediliyor


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (DEAH), tansiyon hastaları radyo frekans yöntemiyle tedavi ediliyor.
     Kardiyolog Dr. Bernas Altıntaş yaptığı açıklamada, kan basıncının yükselmesiyle, kalp damar hastalıklarına ve felce neden olan yüksek tansiyonun her yaştaki insanı etkilediğini belirterek, Türkiyede 15 milyon kişinin tansiyon hastası olduğunu söyledi.
     Türkiyede en çok tüketilen ilaçlar arasında tansiyon ilaçlarının yer aldığını ifade eden Altıntaş, şöyle konuştu:
     Bu önemli hastalığın tedavisinde, artık yarı cerrahi müdahale yapıyoruz. Diğer bir deyişle, böbrek üstündeki sinirleri radyo frekans sistemiyle yakıyoruz. Bu sinirleri kateter yoluyla yani kasıktan girip yakmaya başlıyoruz. Bu işlemi yüksek frekanslı enerji ile gerçekleştiriyoruz. Bu sinirleri keserek tansiyonun düşmesini sağlıyoruz. Söz konusu operasyonda böbrek üzerindeki sinirlere müdahale ediliyor. Çünkü yüksek tansiyon, insan vücudunda bu organa bağlı olarak gelişiyor. İşlem yaklaşık 30 dakika sürüyor. Hastalarımız 24 saat içinde taburcu olabiliyor. Özellikle tansiyonları kontrol altına alınamayanlara bu operasyonu uyguluyoruz. Böbrek damarlarına girerek, böbrek damarlarının üzerinde seyreden ve yüksek tansiyona yol açan sinirleri, radyo frekans yöntemi ile damarın içinde yakmak suretiyle bloke ediyoruz. Böylelikle hastamızın tansiyonu normal seyrine dönüyor. Artık bu operasyondan sonra ilaç kullanımı ya tamamen sona eriyor ya da minimize oluyor. Üç veya dört ayrı ilaç kullanan hastalarımız, en fazla bir ilaç kullanarak, gündelik hayatlarını sürdürebilecekler.
     Dr. Erkan Baysal ise özellikle günde en az 3-4 hipertansiyon ilacı almasına rağmen kan basıncı düşmeyenlere yöntemi uyguladıklarını ifade ederek, Hastaların yüzde 85inde başarılı olan bu yöntem, aynı zamanda diğer hastalıkların tedavisinde de kullanılacak dedi.
     Uygulanan yöntemle sağlığına kavuşan Emine Çaka (40) da yıllardır tansiyon hastalığıyla mücadele ettiğini vurgulayarak, Sürekli üç dört ayrı ilaç kullanmak zorunda kalıyordum. Yapılan uygulamayla sağlığıma kavuştum. Böylesi cerrahi müdahalelerin kentimizde yapılabiliyor olması, ayrı bir mutluluk kaynağı oldu diye konuştu.
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Tansiyon hastaları radyo frekansıyla tedavi ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER