Tacikistanlı çiftçiler ve ziraat mühendisleri, Malatyada

Tacikistanlı çiftçiler ve ziraat mühendisleri, Malatyada -Heyet, kentte kayısı yetiştiriciliği ve pazarlama konusunda araştırma yapacak


MALATYA (A.A) - Tacikistandan Malatyaya gelen bir heyet, kentte kayısı yetiştiriciliği ve pazarlama konusunda araştırma yapacak.
     Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının finansmanını sağladığı, Frankfurt İşletme Fakültesinin yürüttüğü Tacikistan Tarımsal Finansman Altyapı Projesi (TAFF) kapsamında Malatyada bulunan Tacikistanlı heyet, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoçu makamında ziyaret etti.
     Tacikistandan 3 çiftçi, 8 ziraat mühendisi ve TAFF proje ekibinden bir uzmanın yer aldığı heyete refakat eden Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Koç, heyetin bilinçlenme amacıyla Türkiyeye geldiğini belirterek, Tacikistana tarımsal kalkınma projesi hazırlamıştım. Trakyada başarılı bir program yürüttük, şimdi Malatyadayız dedi.
     Erkoç da Tacikistanın bağımsızlığını henüz kazanmış yeni bir ülke olduğunu ifade ederek, ülkenin tarımsal alana ciddi enerji harcaması gerektiğini dile getirdi.
     Ülkenin üretimini, dünyanın ihtiyaç duyduğu ürünlere göre yapması gerektiğini vurgulayan Erkoç, Tacikistan 8 milyona yakın bir nüfusa sahip. İhracatlarının büyük bölümü alüminyum. Dünyanın Tacikistana teknik bilgiler vermesi herkes için önem arz etmekte. Dünya sanayileşirken tarımı göz ardı etmemiz mümkün değil. Milli ekonomi temelini de tarım oluşturuyor. Özellikle Tacikistanın da bu anlamda önümüzdeki süreçte dünyanın ihtiyaç duyduğu, cevize, bademe ve kuru üzüme yönelmesi daha doğru olur. Dünyada daha çok ihtiyaç olan ürünleri tespit ederek enerjimizi bu yöne kaydırmamız önemli diye konuştu.
     Kayısı yetiştiriciliği ve pazarlama konusunda araştırmalar yapacak Tacikistanlı heyet, Malatyadaki temasları kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kale İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile fidan yetiştiricilerini ziyaret edecek. Heyet, üretici bahçeleri ve kayısı paketleme işleme tesislerini gezecek.
    
     Muhabir: Ensar Özdemir / Tuba Karahan
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Tacikistanlı çiftçiler ve ziraat mühendisleri, Malatyada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER