Suudi Arabistanlı gazetecilerden Türkiyeye ve AAya

Suudi Arabistanlı gazetecilerden Türkiyeye ve AAya övgü -El Vatan Gazetesinden Yasir Muhammed Awad Baamir: -Sayın Erdoğan, özellikle Arap alemi için liderlik ifade etmektedir. Erdoğan, bizler için liderlik sembolüdür -Türkiye


BURSA (A.A) - Halil Ataş - Meslektaşlarıyla Bursada temaslarda bulunan Suudi Arabistanın önde gelen gazetecilerinden Yasir Muhammed Awad Baamir, Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özellikle Arap alemi için liderlik ifade etmektedir. Erdoğan, bizler için liderlik sembolüdür dedi.
     Cidde Başkonsolosluğu, Bursa Valiliği ve Türk Hava Yolları (THY) işbirliğiyle 5 günlük program çerçevesinde Bursaya gelen, aralarında Suudi Arabistan Kraliyet Fotoğrafçısı Esa S. Engawinin de bulunduğu gazeteciler, tarihi ve turistik mekanları gezdi, çeşitli temaslarda bulundu.
     Vali Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepeyi de ziyaret eden Suudi Arabistanın önde gelen gazetecilerinden oluşan 10 kişilik heyet, kentin tarihi ve kültürel varlıkları ile turizm potansiyeli hakkında bilgi aldı.
     Bursa programının son gününde İzniki ziyaret eden heyetteki gazeteciler, AA muhabirinin sorularını cevaplandırdı.
     Türkiyenin dış politika açılımlarını ve Başbakan Erdoğanın Arap dünyasındaki imajını değerlendiren El Vatan Gazetesinden Yasir Muhammed Awad Baamir, Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özellikle Arap alemi için liderlik ifade etmektedir. Ortaya koyduğu mücadelesi ve politikasıyla şunu diyebiliriz ki Arap alemini toparladı, onların bir bütün olmalarını ve bir şeyler yapabileceklerini kendilerine hissettirdi. Erdoğan, bizler için liderlik sembolüdür ifadelerini kullandı.
    
     -Arap baharı-
    
     Mısırın yeni yönetimi ile Türkiyenin ilişkilerine de değinen Baamir, şunları kaydetti:
     Özellikle Türkiyenin tavırları etkendir Arap Baharının gerçekleşmesinde... Arap Baharından sonra orada oluşacak demokrasinin şeklinin belirlenmesinde çok büyük bir etken olacaktır. Başa gelen Sayın Mursi de demokratik yöndeki çalışmalarında Türkiyeden örnekler alacaktır. Mursi, sürekli Türkiye ile irtibat halindedir. Türkiye ile Mısırın mukayesesini yaptığımızda ikisinin birer uçuşa hazır kanat olduğu kanaatindeyiz. Özellikle Türkiye ile beraber bir tarafında Suudi Arabistan ve diğer tarafında Mısırın olması, çok büyük bir güç olacağımızı gösterir. Özellikle ABD ve İranla ilgili konularda güzel neticelerin olacağı inancındayım.
    
     -Filistin meselesi-
    
     Filistinde kanın durması için El Fetih ve Hamas aktörlerinin birleşmesinde fayda olduğunu dile getiren Baamir, Her ikisi de taraf tutmaktadır. Birleşmeleri halinde bu sorun ortadan kalkacaktır. Asıl bizim korkumuz ve üzerinde durmakta olduğumuz mesele El Fetih grubunun, aradaki anlaşma maddelerine bağlı kalması çünkü bu konuda bu duruma sebep olan ABDnin müdahalesi ve maddi yönden desteklemesidir. İşte burada Arap kardeşlerim, devreye girip bu açığı kapatmalılar ki, ABD bu bölgeden elini çekebilsin dedi.
    
     -AAnın Arapça haber yayını-
    
     Saudi Gazetteden Said Abdullah El Khotani ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlunun dış politikadaki hassasiyetlerine değindi. Khotani, Bu liderler, ahlak sahibi ve büyük siyasi tecrübeye sahipler. Bu bölgedeki üstünlükleri bilinmekte. Suriye ve Lübnan konusunda sağladıkları faydalar büyük. Davutoğlunun yazmış olduğu kitapta da Türk-Arap işbirliğine gösterdiği fayda ve fikirler ortadadır. Vizeleri de kaldırarak Türk-Arap kardeşliği konusunda büyük adım atmıştır diye konuştu.
     Anadolu Ajansının (AA) Arapça haber yayınına başlamasının memnuniyet verici olduğunu belirten Khotani, şunları kaydetti:
     AA çok güçlü bir ajans, bunu biliyoruz. Kuvveti ve tesiri herkesçe bilinmekte. Arapça olarak yayına başlaması güzel bir şeydir ki Osmanlı, İslam aleminde 500-600 yıl hükmetmiş bir devlet olarak Arapçaya hakim ve ilgisi alakası olan bir millet. Dolayısıyla gerek Arap ve gerekse Körfez ülkelerine Arapça haber sağlanması önemsenen bir adımdır. Müslüman olmamız ve dilinin de Kuran dili olması nedeniyle güzel bir çalışma.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Suudi Arabistanlı gazetecilerden Türkiyeye ve AAya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER