Suriyeli sığınmacılar sandık başında

Suriyeli sığınmacılar sandık başında -Kilisteki konteyner barınan sığınmacılar mahalle muhtarlığı seçimi için sandık başına gitti


KİLİS (A.A) - Kilisteki konteyner barınan Suriyeliler, mahalle muhtarlığı seçimi için sandık başına gitti.
     Ülkelerindeki olaylar nedeniyle Türkiyeye gelen ve Kilisteki konteyner kente yerleştirilen 14 bin sığınmacı, mahalle muhtarlığı ve idare meclisi seçimleri için ilk kez oy verdi.
     Konteyner kentteki 6 mahalle muhtarlığı için 3ü kadın toplam 20 muhtar adayının yarıştığı seçim için oy verme işlemi sabah başladı. Sandık kuruluna kayıt yaptıran sığınmacılar oylarını verdi.
    
     -Vali Tapsız-
    
     Kilis Valisi Süleyman Tapsız, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, konteyner kentte bugün seçim heyecanının yaşandığını söyledi. Konteyner kentte yaklaşık 14 bin Suriyelinin yaşadığını anımsatan Tapsız, şöyle konuştu:
     Konteyner kentte yaşayan Suriyeli misafirlerimizin özellikle yönetim süreçlerine katılmalarını sağlamak amacıyla bu seçime gidiyoruz. Konteyner kentte 6 mahalle var. Mahallelere birer muhtar ve ikişer aza olmak üzere toplam 18 kişi seçilmiş olacak. 18 yaşın üzerindeki her Suriyeli burada oy kullanabilecek.
     Tapsız, seçimi kazanan muhtar ve azaların daha sonra kendi aralarında 5 kişilik idare meclisini belirleyeceğini kaydetti.
    
     -Kimin hangi sandıkta oy kullanacağı belli-
    
     Vali Tapsız, Suriyelilere her türlü yardımı en üst seviyede vermek için gayret ettiklerini ve bunların bir yenisi de seçim olduğunu belirtti.
     Konteyner kentte Suriyeli sığınmacıların kendi kendilerini yönetmelerini sağlamak amacıyla bu seçimi burada düzenlediklerini ifade eden Tapsız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Burada yapılan seçim Türkiyede hangi şartlarda yapılıyorsa altyapı olarak bunların hepsi hazırlandı. Seçmenler, sandıklar belli. Kimin hangi sandıkta oy kullanacağı belli. Seçmenler sandık başına gelerek oy kullanmaya başladılar. Suriyeli sığınmacılar, ilk önce kimlikleriyle gelip kayıtlarını yaptırıyorlar. Daha sonra imzalarını atarak oylarını kullanıyorlar. Bu şekilde kendi muhtarlarını ve azalarını kendileri seçmiş olacaklar.
    
     -Açık sınır politikası uyguluyoruz-
    
     Vali Tapsız, Suriyede insanlık dramının yaşandığını ve Suriyede bulunan rejimin kendi halkına ve sivil halkı bombaladığını kaydetti.
     Suriyeli sığınmacılara ellerinden geldiği kadar yardımcı olduklarını ifade eden Tapsız, şöyle devam etti:
     Biz Başbakanımızın ifadesiyle zulümle abad olunmaz sözüyle hareket ediyoruz. Yine Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin aldığı kararla açık sınır politikası uyguluyoruz. Orada zulme uğrayan bütün komşularımızı Türkiyeye alıyoruz. Dil, renk, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeden herkese kucağımızı açmış durumdayız.
     Suriyedeki yapılan zulmü en iyi gören illerden birisi de Kilisin olduğunu savunan Tapsız, çünkü Kilise onlarca yaralı geldiğini ve Kilis Devlet Hastanesinde bugüne kadar yapılan ameliyat sayısının 3 bin 500 civarında olduğunu ifade etti.
    
     Muhabir: Kemal Karagöz - Ahmet Ekinci / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Suriyeli sığınmacılar sandık başında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER