Suriyeli anne, dramı anlattı

Suriyeli anne, dramı anlattı -Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak eşi, çocukları, gelinleri ve torunlarıyla Kilise gelen 60 yaşındaki Zehra Hattap, çatışmalarda ölen oğlunun 5 çocuğuna yaşadıkları tek odalı evde bakmaya çalışıyor


KİLİS (A.A) - Kemal Karagöz - Ahmet Ekinci - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak eşi, çocukları, gelinleri ve torunlarıyla Kilise gelen 60 yaşındaki Zehra Hattap, çatışmalarda ölen oğlunun 5 çocuğuna yaşadıkları tek odalı evde bakmaya çalışıyor.
     Suriyedeki iç savaştan kaçarak Türkiyeye gelen çoğunluğu kadın ve çocuk 135 bin sığınmacı, çadır ve konteyner kentlerde huzur ve güven içinde yaşıyor.
     Olaylarda yakını kaybeden ve evleri yıkılan bazı Suriyeliler de Türkiyede kiraladıkları evlerde sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerin desteğiyle yaşamlarını sürdürüyor.
     Esedin zulmünden eşi, çocukları, gelinleri ve torunları ile kaçan 60 yaşındaki Zehra Hattab da bunlardan biri...
     Bir oğlu çatışmalarda ölen, 2 oğlu ise hala Esed güçlerine karşı savaşan Hattab, eşi çocukları, gelinleri ve torunlarıyla tek odalı evde kalıyor.
     Yaşadığı korku ve endişe yüzünden okunan ve konuşurken zaman zaman gözyaşlarına hakim olamayan Hattab, AA muhabirine ülkesinde yaşanan dramı anlattı.
     Üç ay önce ülkelerindeki olaylardan kaçarak Kilise yerleştiklerini belirten Hattab, şöyle devam etti:
     Esedin askerleri Halepi bombalamaya başladığı günden bu yana Suriyedeki insanlar özellikle geceleri çok korkuyor. Yataklarından dışarı çıkamıyor. Olaylardan dolayı ilk başta bu insanlar çevreden Halepe kaçtılar. Halepte de durum değişmedi. Esedin askerleri uçaklarla Halepi de vurmaya başladı. O kadar mağdur insan var ki inanın insanlar ne yapacağını bilmiyor. Bu insanlar Suriyenin bütün köylerini dolaştıktan sonra Türkiye sınırına geldiler. Allaha şükür Türkiye kapısını bize açtı. Bize en yakın sınır olan Öncüpınar Sınır Kapısından Kilise geldik. Kilise yerleşerek bir ev kiraladık. Allaha şükür her yerden yardım geliyor.
     Anne Hattab, 6 çocuğundan birini 3 ay önce Halepte çıkan çatışmalarda kaybettiğini belirterek, 2 oğlum da zulme karşı savaşıyor. Onlara dua ediyorum ama endişeleniyorum, evlatlarım için korkuyorum. Halen Esedin askerlerine karşı savaşıyor. Benim içim yanıyor. Her gün ağlıyorum dedi.
     Kaybettiği oğlunu unutamadığını, ölen oğlunun 5 çocuğuna da baktıklarını dile getiren Hattab, Torunlarım sık sık rüyalarında babalarını görüyor. Torunlarım, ölen babalarını sorduklarında dünyam kararıyor. Hıçkıra, hıçkıra ağlamamak için kendimi zor tutuyorum diye konuştu.
    
     -Yiyecek ekmek bulamıyorlar
    
     Torunlarının geceleri uyuyamadığını, en ufak bir seste, uçak geldi diyerek telaşlandığını dile getiren Hattab, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Suriyede durumlar hiç iç açıcı değil. Orada ekmek, su, elektrik sıkıntısı yaşanıyor. İnsanlar su içmek için bir mahalleyi geziyor fakat su içecek yer bulamıyorlar. Bir ekmek almak için yaklaşık bin kişi sırada bekliyor. Soba yakacaklar fakat mazot çok pahalı. Odun da bulamayan insanlar rezil durumdalar. Suriyede durumlar çok kötü oldu. İnsanlar yiyecek ekmeği bulamayacak durumda. Nerede bir kalabalık olsa Esedin askerleri uçaklarla orayı bombalıyorlar.
     Ülkelerindeki savaşın bir an önce bitmesini temenni eden Hattab, Suriyedeki insanların durumu çok kötü. En büyük isteğimiz olayların durup ülkemize bir an önce dönmek. Allah Suriyedeki insanlara yardım etsin ifadelerini kullandı.
    
     -Türkiyeye ve hükümete teşekkür -
    
     Anne Hattab, Kiliste gıdadan giysiye birçok ihtiyaçlarının sivil toplum kuruluşları ve hayırsever vatandaşlarca karşılandığını ifade etti.
     Türk halkının, özellikle de Kilis halkının çok iyi ve yardımsever, evlerinde bir eksiklikleri bulunmadığını belirten Hattab, şunları kaydetti:
     Türk hükümetine teşekkür ediyoruz. Eğer Türkiye olmasaydı Esed bizi öldürmüş olacaktı. Allah Başbakan Recep Tayyip Erdoğandan razı olsun. Türk Hükümeti başta olmak üzere Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk halkı ve özellikle Kilis halkına yardımlarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan / A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Suriyeli anne, dramı anlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER