Suriyeli akademisyen, Türk öğrencilerini bekliyor

Suriyeli akademisyen, Türk öğrencilerini bekliyor -Ülkesindeki olaylardan kaçarak Türkiyeye gelen Prof. Dr. Mustafa, Gaziantep Üniversitesinde Arapça dersi verecek -Prof. Dr. Mustafa: "Mesleğimi burada yapmak için Gaziantep Ünive


GAZİANTEP (A.A) - Zerin Özdilek - Yusuf Atlıhan - Ülkesindeki olaylardan kaçarak Türkiyeye gelen Suriyeli akademisyen, Gaziantep Üniversitesinde Türk öğrencilere Arapça dersi verecek.
     Ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle zor durumda kalan Suriyelilere, kurduğu çadır ve konteyner kentlerle kucak açan Türkiye, sınır ötesindeki ihtiyaç sahiplerine de yardım eli uzatıyor.
     Ayrıca Türkiyede, ülkelerinden kaçan Suriyelilerin mesleklerini ve öğrenimlerini sürdürebilmesine de imkan tanınıyor.
     Yaklaşık 10 ay önce Gaziantepe gelen ve çatışmalardan önce Halep Üniversitesinde Arap Dili ve Edebiyatı ile Arkeoloji Bölümü Başkanlığı yaptığını belirten Prof. Dr. Muhammed Emin Mustafa, eğitim vermek için Gaziantep Üniversitesine (GAÜN) başvurdu. Mustafanın başvurusu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından da kabul edildi.
     Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olaylardan önce Halep Üniversitesinde görev yaptığını ve Türkiyede de Arapça dersi verdiğini söyledi.
     Savaş çıkmadan önce Halep Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyat Bölümü kurduklarını anımsatan Mustafa, şöyle konuştu:
     "Türkiyeden hocalar gelip ders veriyordu. Öğrencilerimiz çok ilgi gösteriyordu ve severek derslere geliyordu. Ancak savaştan sonra öğrenciler korkudan derse gelemez oldu. Savaş her şeyi olumsuz etkiledi. Zaten savaştan dolayı biz de Türkiyeye sığındık. Mesleğimi burada yapmak için Gaziantep Üniversitesine başvurdum. YÖK başvurumu geri çevirmedi.
     GAÜNde kurulan Doğu Dilleri Bölümüne gelecek yıldan itibaren öğrenci alınmaya başlanacağını ifade eden Mustafa, Arapça dersi vereceği bölüme Türk öğrencileri beklediklerini kaydetti.
    
     -"Keşke öğrenciler tahsillerini burada yapsa"-
    
     Mustafa, Suriyeli birçok öğrencinin Türkiyenin çeşitli üniversitelerinde yüksek lisans yaptığını belirterek, "Buradaki üniversiteler sağ olsun, Suriyede eğitimini yarım bırakan öğrencileri kabul etti. Ama onlara diploma veremiyor. Çünkü onlar evraksız ve beyanatsız gelmişler. Keşke bizim öğrenciler burada tahsillerini yapsalar" dedi.
     Mustafa, Türkiyenin Suriyelileri iyi karşıladığını ve onlar için ellerinden gelen yardımı yaptığını ifade ederek, Suriyelilerin Türkçe öğrenmekte çektiği zorluğa değindi.
     Bir ülkede huzur ve güven ortamı olmasının önemini vurgulayan Mustafa, Suriyedeki savaşın bir an önce sona ermesini temenni etti.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Suriyeli akademisyen, Türk öğrencilerini bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER