Suriyedeki olaylar

Suriyedeki olaylar -AFAD Başkanı Oktay, Suriyelilerin barındığı Karkamış ve Nizipteki çadır kentleri ziyaret etti -Fuat Oktay: Bugün itibariyle 112 bin misafirimiz var. Gidenlerle birlikte bu sayı 150 bini buldu. Bu sürekli de ar


GAZİANTEP (A.A) - Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Türkiyede bugün itibariyle 112 bin Suriyelinin bulunduğunu bildirdi.
     Suriyelilerin kaldığı çadır kentleri ziyaret etmek üzere Gaziantepe gelen AFAD Başkanı Oktay, Vali Erdal Atayı ziyaret edip bir süre görüştü. Ziyaretin ardından Karkamış ve Nizip ilçesine geçen Oktay, buradaki çadır kentlerde incelemelerde bulundu.
     Nizip Kaymakamı Yaşar Karadeniz ve AFAD ekibiyle çadır kentteki Suriyelilerle görüşen Oktay, bir marketi gezdi. Çadır kente 3 gün önce gelen bir aileyle de görüşen Oktay, gezi ve incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriyelilerin kaldığı bütün çadır kentleri dolaşacaklarını söyledi.
     Kış hazırlıklarını yerinde görelim, kış bastırmadan her türlü hazırlığımızı tamamlayalım düşüncesiyle buradayız diyen Oktay, ziyaretleri bu kapsamda gerçekleştirdiklerini belirtti.
     Her bir kampı ayrı bir ilçe olarak değerlendiren ve ilçeye her gün yeni misafirler geldiğini ifade eden Oktay, Olayın sadece yiyecek, giyecek ve barınma boyutuyla bakmıyoruz, psikolojik olarak da bu insanları rahat ettirmemiz gerekiyor. Bugün itibariyle 112 bin misafirimiz var. Gidenlerle birlikte bu sayı 150 bini buldu. Bu sürekli de artıyor dedi.
     Çadır kentlerdeki kış hazırlıklarına ilişkin de bilgi veren Oktay, çadırların taban izolasyonlarını kış gelmeden tamamlamak istediklerini söyledi. Konuya ilişkin çalışmalarının bu hafta itibariyle başlayacağını, hazırlıkları bu ay içinde tamamlamak istediklerini dile getiren Oktay, şöyle devam etti:
     Kış yaklaştığı için çadır, giyecek ve ısınma noktasında misafirlerimizin sorunları var. Bunlar iki hafta içinde tamamlanıyor. Kışlık giyecekleri de bu hafta dağıtıyoruz. Isıtıcıların hepsi dağıtıldı. Buralarda soba vermiyoruz. Yangınları önlemek için radyatör ısıtıcı dağıttık. Çadırlar kışa hazırlanıyor. Güvenlik ve kapasite boyutuyla ayrıca ilgileniyoruz. Yangın endişesiyle çadır kentlerimizin bir, ikisi haricinde günlük yemekleri biz dağıtıyoruz. Yemeklerimizi kalorilerine kadar hesaplıyoruz. Başka ihtiyaçların karşılanması amacıyla da kantinlerimiz var.
    
     -Hizmet uluslararası ölçekte üst düzeyde
    
     AFAD Başkanı Fuat Oktay, Türkiyenin Suriyeliler konusunda verdiği hizmetlerin standardının uluslararası ölçekte üst düzeyde olduğuna dikkati çekerek, Bunun artı tarafı var, bununla gurur duyuyoruz. Aynı zamanda maliyetleri de aza indirmeye çalışıyoruz. Amacımız lükse kaçmak değil, ihtiyaçları gidermek. Gelenlere kapımız açık, bununla ilgili ileriye yönelik plan yapıyoruz. Hazırlıklarımız sürekli devam ediyor. Bu dün vardı, bugün var, yarın da olacak diye konuştu.
     Vanda depremzedelerin boşlattığı konteynerleri Nizipe getirdiklerini anımsatan Oktay, ilçede yeni bir konteyner kent çalışması yaptıklarını ifade etti. Oktay, Suriyelilere verilen hizmetlere ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
     Türkiye güzel bir iş yapıyor. İyi bir iş çıkardığımızı düşünüyoruz. Problemler mutlaka olacaktır. Bizim görevimiz de o problemleri tespit edip iyileştirmek. Nizipteki konteyner kentte toplam 3 bin 400 ile 3 bin 500 (arasında) çocuğumuz var, bunların eğitimi başlı başına bir olay. Bunun ilköğretim ve lise boyutu vardı. Şimdi üniversite kısmı başladı. Bunları takip ederiz. Şu ana kadar çalışmalarımızı iyi götürdük, inşallah bundan sonra da iyi götürürüz. Kamplarla ilgili harcamalarımız yüksek meblağlara ulaşıyor olsa bile aslında bunun yerel ekonomiye katkı olduğunu unutmayalım. Bu vesileyle de uluslararası camiaya bir daha ellerini taşın altına koymalarıyla ilgili çağrı da bulunmak istiyoruz. Bununla ilgili de proje havuzu oluşturduk. Bu proje havuzuna destek vermek isteyen tüm kurum, kuruluşlara ve ülkelere sponsor olma fırsatı sağlıyoruz.
    
     Muhabir: Adem Yılmaz - İrfan Aydoğdu / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER