Suriyedeki ihracat kaybı telafi edildi

Suriyedeki ihracat kaybı telafi edildi -MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak: -Suriye ile aslında çok da azımsamayacağımız bir ihracatımız vardı. Son olaylar sebebiyle sadece bizim üyelerimiz olarak da değerlendirmiyoruz, ihracatımız s


KONYA (A.A) - Mümin Altaş - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Suriye ile aslında çok da azımsamayacağımız bir ihracatımız vardı. Son olaylar sebebiyle sadece bizim üyelerimiz olarak da değerlendirmiyoruz, ihracatımız sekteye uğradı dedi.
     Olpak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyedeki gelişmelere sadece ekonomik olarak bakılmaması gerektiğini söyledi.
     MÜSİAD olarak hadiseye ekonomik boyutuyla değil, yaşanan insanlık dramı ve kaybolan canlar açısından baktıklarını anlatan Olpak, meselenin bir an önce aklı selim ile halledilmesi gerektiğini dile getirdi.
     En güzel ticaretin uyumlu olunan en yakın komşuyla yapılacağını vurgulayan Olpak, şunları kaydetti:
     İşin lojistiği de bunu gerektirir. Hatırlarsanız biz Suriyede vizelerin kaldırıldığı, neredeyse sınırların kaldırıldığı bir dönemi yaşamaya başlamıştık. Bu işin tabiatında vardı. Suriye dersiniz, Irak dersiniz; çevredeki bütün ülkeler için geçerlidir. Suriye ile aslında çok da azımsamayacağımız bir ihracatımız vardı. Son olaylar sebebiyle sadece bizim üyelerimiz olarak da değerlendirmiyoruz, ihracatımız sekteye uğradı. Suriyeyi kanal olarak kullandığımız birkaç tane ülkeye de ihracat yaptığımızı hatırda tutmak gerekir. Bunlar kaybedildi. Ama ihracatta biz bir başka hususu da göz ardı etmeyelim diyorum. Suriyedeki bu olumsuz gelişmelere rağmen, diğer taraftan bizim bir numaralı partnerimiz olan Avrupa Birliğindeki (AB) ciddi pazar küçülmesine ve bizim AB ihracatımızın ciddi anlamda düşmesine rağmen, ilk altı aylık verilere baktığımızda toplam ihracatımız yüzde 16 artmış.
    
     -Biz yolumuza devam ediyoruz-
    
     Olpak, ihracattaki artışın temel parametrelerine bakıldığında Afrika ülkelerine yapılan ihracatın toplam hacmi büyük olmasa bile yüzde 50nin üzerinde arttığını, Ortadoğu dahil diğer coğrafyalara yapılan ihracatın da yüzde 50lere yakın arttığını aktardı.
     ABdeki ve Suriyedeki kayıpların telafi edildiğine dikkati çeken Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Keşke tabii Suriyeye ihracatımız da artsa ama sadece bir ülkedeki ihracat kaybından dolayı eyvah ihracatı kaybediyoruz noktasını geçmiş bir ülkeyiz. Buna rağmen ihracatını artırmayı eğer bu ülkenin iş adamları başarabiliyorsa, bundan sonra da arzu etmeyiz ama başka Suriyeler olsa bile biz yolumuza devam ediyoruz. Kaybedilen bir fırsatın ardından kesinlikle yeni fırsatlar doğar ve doğdu. 28 Nisanda yaptığımız genel kuruldan sonra biz dünyayı altı önemli coğrafi bölgeye ayırdık. Üyelerimize ve üyemiz olmayan iş adamlarına bunu öne alarak çalışmalarını tavsiye ediyoruz.
    
     -AB çok önemli bir pazar-
    
     Bu altı bölgeden birinin Avrupa pazarı olduğunu belirten Olpak, geçmiş yıllarda yüzde 56lardan başlayıp bugün yüzde 36lara kadar gerileyen bir döneme rağmen ABnin hala çok önemli bir pazar olduğunu ifade etti.
     Değişen rejimlerden sonra daha düzenli hale gelmeye başlayan Kuzey Afrika pazarının da önemli olduğunu anlatan Olpak, Fastan Mısıra kadar gelen pazar önemli bir pazardı. Bizim geçmiş ilişkilerimiz de vardı. Bundan sonra da gelişmelerin daha iyi olacağını görüyoruz. Üçüncü önemli pazar Sahra Altı Afrikası denilen ve Güney Afrikaya kadar uzanan pazar. Bu pazarı çok önemsiyoruz. Latin Amerika pazarı son derece iyi bir pazar olarak görünüyor. Uzak Doğu pazarını, Asya Pasifik pazarını da elbette unutmamak gerekiyor. İhracattaki kayıpları alternatif pazarlara yapılan ihracatla dengeledik diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Suriyedeki ihracat kaybı telafi edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER