Sümela Manastırındaki ayin

Sümela Manastırındaki ayin -Fener Rum Patriği Bartholomeos: Herkes kendi inancına uygun bir şekilde dininin vecibelerini serbestçe yerine getirebilmelidir. Bu her insanın en doğal hakkıdır. Bu hakkın tesis edilebilmesi için yeryüzün


TRABZON (A.A) - Trabzonun Maçka ilçesindeki Sümela Manastırında, Hristiyanlarca gerçekleştirilen ayin, saat 12.25te sona erdi.
     88 yıl aradan sonra ilk kez iki yıl önce ayin yapılmasına izin verilen tarihi manastırda bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos, beraberindeki din adamları ile birlikte yönetti.
     Yaklaşık 300 kişinin katıldığı ve ilahilerin okunmasıyla başlayan ayinde Bartholomeos, çeşitli dualar etti. Bartholomeos, dini ritüellerin yerine getirilmesinden sonra sunağa çıktı ve manastırdakileri kutsadı.
     Bartholomeos, önce Yunanca sonra da Türkçe yaptığı konuşmada, Biz Hristiyanların en kutsal azizesi olan Meryem Anamızın dünya üzerindeki en önemli ibadet mekanlarından sayılan Sümela Manastırında üçüncü kez 15 Ağustosta, yani göğe yükselişi gününde sizlerle birlikte olmaktan ve bu samimi ortamda dua etmekten müstesna bur mutluluk ve huzur bulduğumuzu ifade ederiz dedi.
     Sümelaya gelmenin, din adamları için olduğu kadar her inançlı insan için de mukaddes bir tecrübe olduğunu belirten Bartholomeos, Yıllarca ulaşamadığımız bu ibadet merkezimizi anılarda yaşatarak, büyüklerimizden dinleyerek büyüdük ve uzaktan dua ederek mutlu olmaya çalıştık. Çok şükür ki bu beklentimiz gerçekleşti ve yüce Rabbimiz bizlerin buraya gelmesini nasip etti. Buna katkı sunan hükümetimize, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Avrupa Birliği Bakanlığına, Maçka Belediyesine ve de Maçka halkına teşekkür ederiz diye konuştu.
    
     -Sümela Manastırında insanlığın barışı için dua edelim-
    
     Bartholomeos, ziyaretlerin her üçünün de mutlu bir tesadüf eseri Ramazan ayının bereketine ve manevi zenginliğine isabet ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
     Bu anlamda tesadüf, Anadoluda yüzlerce yıl boyunca farklı şekillerde de olsa ortak bir ve tek yaratıcıya ibadet eden Müslüman ve Hristiyanların bir arada yaşadıkları tecrübeye de işaret etmektedir. Yüzlerce metre yüksekliğindeki bu dağda tonlarca malzeme taşıyarak bir manastır inşa etmek, Allaha teslim olmadan, ona tüm varlığıyla sevgi duymadan ve elbette Allah rızası olmadan mümkün değildir.
     Herkes kendi inancına uygun bir şekilde dininin vecibelerini serbestçe yerine getirebilmelidir diyen Bartholomeos, şöyle devam etti:
     Bu her insanın en doğal hakkıdır. Bu hakkın tesis edilebilmesi için yeryüzünde hepimize yer ve imkan mevcuttur. Bu hakkın aksine devletlerin ve toplumların din adına birbirini kırmaya, vurmaya ve öldürmeye hakkı var mıdır- Başbakanımızın eşi Sayın Emine Erdoğanın da bizzat ziyaret ederek şahit olduğu Myanmardaki zulüm hepimizin kalbini yaralamıyor mu- Her şeye rağmen yine de maalesef coğrafyamızda din adına işlenen cinayetler, kıyımlar, sürgünler devam etmektedir. İnsanoğlu ve özellikle de biz din adamlarının gayretli çalışmalarına rağmen bu ayıptan hala kurtulamadık.
     Bizlere emanet edilen bu muhteşem tarih, din ve kültür zengini Sümela Manastırının bulunduğu bu doğa harikası tepede, insanlığın barışı için dua edelim. Gelin hep birlikte hayal ettiğimiz insanlığın ve ülkemizin barış ile selameti için daha fazla çalışalım, daha fazla buluşalım ve birbirimizi daha fazla tanıyalım.
     Bartholomeos, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Gençe gösterdiği gayret ve yardımları için teşekkür ederek, Başta Patrikhanemiz olmak üzere tüm Ortodoks alemi adına Ramazan Bayramınızı kalpten tebrik eder, sıhhat, afiyet ve bereket dolu bir kış geçirmenizi temenni ederim dedi.
     Bartholomeosun konuşmasının ardından ayin Hristiyan Ordodokslara şerap ekmek dağıtılmasıyla sona erdi.
     Önceki yıllara göre katılımın az olduğu ve yaklaşık 300 kişinin katıldığı ayini, Türk ve yabancı gazeteciler izledi.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar / Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Sümela Manastırındaki ayin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER