Sulama ve kooperatifçiliğin sorunları Antalyada masaya

Sulama ve kooperatifçiliğin sorunları Antalyada masaya yatırıldı -CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın: -Bugün sadece 75 milyonu doyurmayı değil orta vadede bu topraklarda yaşayacak 100 milyon insanı doyurmayı önümüze bir plan olarak alm


ANTALYA (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Bugün sadece 75 milyonu doyurmayı değil orta vadede bu topraklarda yaşayacak 100 milyon insanı doyurmayı önümüze bir plan olarak almak zorundayız dedi.
     Türk kooperatifçiliğinin dünü ve bugünü ile tarımda sulamanın önemi ve sorunları sempozyumu, Antalyanın Kemer ilçesindeki Limak Limra Otelde başladı.
     Sempozyumun açılışında konuşan Türkiye Sulama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı (TÜS-KOOPBİR) Halis Uysal, 2012 yılının Dünya Kooperatifçilik Yılı ilan edildiğini hatırlattı. Kooperatifçilik strateji belgesine ilişkin çalışmalara değinen Uysal, strateji belgesi ile kooperatiflerin ve bölge birliklerinin yaptıkları işlemlerde noter masrafından kurtulduklarını anlattı.
     Sulama Birlikleri Derneği (SuBirDer) Genel Başkanı Mehmet Ergücen, artan nüfus ve azalan tarım alanlarının yarattığı beslenme sorunlarının, dünyada sulu tarım uygulamaları ile çözülmeye çalışıldığını kaydetti. Dünyadaki tatlı su kaynaklarının yüzde 74ünün tarımsal üretimde kullanıldığına dikkati çeken Ergüven, şöyle konuştu:
     Bu oran gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 90lara ulaşmaktadır. Bu denli stratejik öneme sahip suyun yönetiminde söz sahibi olan biz su kullanıcı örgütlerine büyük sorumluluk ve görevler düşmektedir. Bizler Sulama Birlikleri Derneği ve Türkiye Sulama Kooperatifleri olarak bu sorumluluğun bilincindeyiz. Türkiye nüfusunun yüzde 34üne, yani 24 milyon kişiye istihdam ve ekonomik güç sağlayan su kullanıcı örgütlerinin uyuyan bir dev olduğunu, sosyal ve siyasal gücümüzün bilinenden daha fazla olduğunu anlatmaya çalıştık.
     Taleplerini Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ilettiklerini ifade eden Ergücen, enerji yatırımları ve alternatif enerji üretim projelerinin desteklenmesini, rehabilitasyon yatırımlarına hız verilmesini, elektrikten alınan verginin yüzde 1e indirilmesini istedi.
    
     -Hedef 100 milyonu doyurmak olmalı-
    
     CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ise Türkiyenin 1980 yılında 44 milyon olan nüfusunun bugün 75 milyona ulaştığına değindi. 30 yılda nüfusun 30 milyon arttığını vurgulayan Günaydın, Türkiye nüfusu 100 milyon olacak, uzun süre artmayacak ve sonra yavaş yavaş nüfusunu azaltacak. Biz bugün sadece 75 milyonu doyurmayı değil orta vadede bu topraklarda yaşayacak 100 milyon insanı doyurmayı önümüze bir plan olarak almak zorundayız dedi.
     Türkiyenin bir yılda 7 milyar dolarlık tarımsal hammadde ithalatı yaptığını da belirten Günaydın, ihracatın ise 1 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti. Türkiyenin her yıl 6 milyar dolar vererek tarımsal hammadde ithal ettiğine dikkati çeken Günaydın, bu ithalatın yapılmaması halinde yem ve gıda sektörünün ihtiyacının karşılanamayacağının altını çizdi.
     Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Islahı ve Sulama Daire Başkanı Ümit Bingöl, yaşanan sorun ve problemlerin devlet ve milletin el ele vermesiyle daha çabuk aşılacağının söyledi.
     Türkiyedeki yaklaşık 22 milyon parselin sayısallaştırıldığını kaydeden Bingöl, verilen destekler, kullanılan ilaç ve gübrelerin bu veri tabanında toplanan bilgiler sayesinde kontrol edilebilir hale geleceğini vurguladı.
     DSİ Genel Müdürü Akif Özdaldı, Türkiyenin 25 hidrolojik havzaya ayrıldığını ve yıllık kullanılabilir su miktarının 112 milyar metreküp olduğunu bildirdi. Özdaldı, su kullanımında tarımın yüzde 73 olan payının 2023 yılına kadar yüzde 64e düşürülmesi için tedbirler almaya başladıklarını da kaydetti.
     Sempozyum, 6 Aralıkta sona erecek.
    
     Muhabir: Turgay Duyar / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Sulama ve kooperatifçiliğin sorunları Antalyada masaya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER