Su ürünlerinde iş çok, yetişmiş eleman

Su ürünlerinde iş çok, yetişmiş eleman yok -Su ürünleri alanında yetişmiş eleman ve mezun sayısı düşük olduğundan sektörün eleman ihtiyacının karşılanamadığı bildirildi -Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Deka


RİZE (A.A) - Muhittin Sandıkçı - Su ürünleri alanında yetişmiş eleman ve mezun sayısı düşük olduğundan sektörün eleman ihtiyacının karşılanamadığı bildirildi.
     Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Şaşmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 bin metrekarelik alanda 125 lisans, 75 yüksek lisans öğrencisi ile eğitime devam ettiklerini, fakültenin 12 metrelik teknesi, Balık Müzesi ve akvaryum ünitesi bulunduğunu söyledi.
     Öğrencilerin su ürünleriyle ilgili bölümleri mecbur kalmadıkça tercih etmediğini ifade eden Şaşmaz, Öğrenciler bu bölümlerden mezun olunca balıkçı olacağını zannederek kayıt yaptırmıyor veya okula gelmiyor. Ancak okulda yetiştiricilik ve kültür balıkçılığı anlamında çok ciddi eğitimler veriliyor. Devletin balıkçılığa verdiği büyük teşvikler var. Gelecekte su ürünleri çok ciddi bir noktaya gelecek. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke ve çok ciddi oranlarda su ürünleri yetiştiriciliği söz konusu. Yetiştiricilik faaliyeti artarak devam ediyor dedi.
     Karadenizde ve barajlarda su ürünleri yetiştiriciliği yapanların çok sayıda yetişmiş personele ihtiyaç duyduğunu kaydeden Şaşmaz, Bu bölümden mezunların işsiz kalma gibi bir problemi yok. Her yıl bizden en az 30-40 kişilik personel talebi oluyor. Su ürünleri alanında yetişmiş eleman ve mezun sayısı düşük olduğundan sektörün eleman ihtiyacını karşılayamıyoruz. Çoğu zaman öğrenciler işi kolay bulduğu için beğenmiyor. Her türlü sosyal imkan sağlanmasına rağmen kışın şartlar zor olduğu için çalışmak istemiyorlar. Bu işi tercih etmeyip daha düşük maaş ile masa başı işlerde çalışmak istiyorlar diye konuştu.
    
     -Sektörün iş imkanları yeterince bilinmiyor-
    
     Su Ürünleri Fakültelerinin tercih edilmemesindeki başlıca nedenin öğretmenlerin öğrencileri yönlendirmemesinden kaynaklandığını öne süren Şaşmaz, şöyle devam etti:
     Eğitim camiası, rehber öğretmenler bu fakülteleri tanımıyor, iş imkanlarını bilmiyor. Öğrencileri daha kolay tercihlere, iş imkanlarının sıkışık olduğu alanlara yönlediriyorlar. Halbuki su ürünleri alanında Türkiyenin ciddi eleman ihtiyacı ve potansiyeli var. Devletin ciddi teşvikleri ile öğrencilerimizin bir araya gelerek çalışma imkanları, hibe fonları ile kendi işlerini kurma şansı var.
     Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde öğrenciler, derslerde akvaryum ünitesinde 13 farklı balık türünden döl alımı, yavruların beslenmesi ve büyütülmesi çalışmalarını yürütüyor. Karadenizde dalgıçlık eğitimi alan öğrenciler, ayrıca alabalık sağımı yapıyor. Sağımla alınan yumurtalar yetiştirilerek sektörde pazarlanıyor.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Su ürünlerinde iş çok, yetişmiş eleman Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER