Su altı tarih müzesi çalışmaları

Su altı tarih müzesi çalışmaları -İkinci etap çalışmaları kapsamında Çanakkale Savaşında kahramanlaşan Seyit Onbaşının heykeli törenle su altına indirildi -Keşan Kaymakamı Dınkırcı: -Bu ülke, insanlarının tarih sahnesinde te


EDİRNE (A.A) - Saros Körfezindeki su altı tarih müzesinin ikinci etap çalışmaları kapsamında Çanakkale Savaşında kahramanlaşan Seyit Onbaşının heykeli törenle su altına indirildi.
     Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, İbrice Limanında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Gelibolu Yarımadasının Türk tarihi için çok önemli olduğunu söyledi.
     Seyit Onbaşının heykelini denize indireceklerini ifade eden Dınkırcı, Bu ülke, insanlarının tarih sahnesinde tekrar dirilişinin kahramanları ile dolu. Birazdan Seyit Onbaşının heykeli de denize indirilecek. Bu, tarihe mal olmuş, son derece anlam taşıyan değerlerimizi gelecek kuşaklara taşımak demektir. Olayın turizm ve tarih bilincini ortaya çıkaran boyutuyla da bu bölge yakın bir gelecekte cazibe merkezi haline gelecek dedi.
     Keşan Belediye Başkanı ve Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Mehmet Özcan ise 2 yıl önce başlayan çalışmalar kapsamında Seyit Onbaşının kullandığı topun benzerinin resif bölgesine atıldığını, Seyit Onbaşının heykelinin de topun yanına indirileceğini anlattı.
     Yapay Resif Projesi Teknik Danışmanı, profesyonel dalış eğitmeni Savaş Yapman da Seyit Onbaşının Çanakkale Savaşının kazanılmasında önemli bir işlev üstlendiğine dikkati çekti.
     Konuşmaların ardından Seyit Onbaşının heykeli vinç yardımıyla gemiden denize indirildi.
    
     -İlk resif Bakan Günay tarafından denize indirilmişti-
    
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Seyit Onbaşının Çanakkale Savaşında kullandığı kara topunun dökümden benzerini 5 Ağustos 2010da vinç yardımıyla Ege Denizinin derinliklerine indirerek çalışmaları başlatmıştı.
     Günay, topun indirilişini ve denizin derinliklerindeki görüntüsünü dalgıçların çekimiyle geminin kamarasında canlı izlemişti.
     Müzede özel malzemelerden yapılan deniz yıldızı biçiminde 2 bin 500 metrekarelik bir kapalı, iki adet de açık müze alanı yer alacak. Suyun altında gerçek savaş sahneleri canlandırılacak, deniz yıldızının her kolu bir devleti temsil edecek.
     Çanakkale Savaşı, su altındaki heykellerle, panolarla, figürlerle ve resimlerle tasvir edilecek.
    
     Muhabir: Necdet Uybaş / Hakan şahin
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Su altı tarih müzesi çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER