Stratejik Araştırmalar Kurumu Toplantısı

Stratejik Araştırmalar Kurumu Toplantısı -KOM Daire Başkanı Yeşilkaya: Yolsuzlukla mücadeleye yönelik son 10 yılda sürdürülen çalışmalar, ülke ekonomisinin kalkınmasına doğrudan etki ederek, ekonomik açıdan güvenli bir Türkiyenin


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanı Mehmet Yeşilkaya, Yolsuzlukla mücadeleye yönelik son 10 yılda sürdürülen çalışmalar, ülke ekonomisinin kalkınmasına doğrudan etki ederek, ekonomik açıdan güvenli bir Türkiyenin ortaya çıkmasını sağlamıştır dedi.
     Yeşilkaya, Afyonkarahisarda bir otelde 81 ilin KOM şube müdürlerinin katılımıyla düzenlenen 47. Stratejik Araştırmalar Kurumu Toplantısında yaptığı konuşmada, devletin önde gelen görevlerinden birinin toplumun huzur ve güveni temin etmek, geleceğe güvenle bakmayı sağlamak olduğunu kaydetti.
     Türk emniyet teşkilatının suçla mücadeledeki başarısı ve hizmet sunumunda yakaladığı kaliteyle dünyada önemli bir yere geldiğini ifade eden Yeşilkaya, şöyle konuştu:
     Geniş bir suç yelpazesiyle, modern teknikler ve yasaların tanıdığı imkanlarla etkin şekilde mücadelemizi yürütüyoruz. Kamu yönetimi ve ekonomik sistem üzerinde ağır yük oluşturan, kaynakların yanlış kullanılarak verimliliğin düşmesine neden olan suçlara karşı kararlı mücadele sürdürüyoruz. Türkiye her geçen gün daha güvenilir ve huzurlu bir hale geliyor. Kamu kaynaklarının belirli çıkar gruplarının menfaatine yönelik kullanılmasına karşı yürüttüğümüz çalışmalarda önemli sonuçlar aldık. Devletimizin büyük kayıplarının önüne geçildi. Yolsuzlukla mücadeleye yönelik son 10 yılda sürdürülen çalışmalar, ülke ekonomisinin kalkınmasına doğrudan etki ederek, ekonomik açıdan güvenli bir Türkiyenin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Uluslararası Saydamlık Örgütünün yayınladığı Yolsuzluk Endeksi Raporunda Türkiye, bugüne kadar aldığı en yüksek puanı almıştır. Ama biz bunu yeterli görmüyoruz, daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz.
    
     -Türkiye, uyuşturucuyla mücadelede takdirle karşılanıyor-
    
     Yeşilkaya, 2011-2012 yıllarında kaçakçılıkla ilgili operasyonlarda, piyasa değeri 1 milyar 260 milyon lira olarak değerlendirilen 26 milyon litre kaçak akaryakıt, 160 milyon paket kaçak sigara, 430 milyon makaron, 500 bin şişe kaçak alkollü içki, 3 bin 600 ton kaçak çay, 340 bin adet kaçak cep telefonu, 50 binden fazla tarihi eserin ele geçirildiğini bildirdi.
     Göçmen kaçakçılığına yönelik sürdürülen çalışmalarda 6 binden fazla kaçak göçmen, bin 600 organizasyonda yer alan kişiyle 300den fazla insan tacirinin yakalandığını anlatan Yeşilkaya, şöyle devam etti:
     BM suçla mücadele verilerine göre 2009 yılında uyuşturucu ticaretinde dünya genelinde yaklaşık 320 milyar dolar gelir elde edildiği var sayılmaktadır. BM 2011 Dünya Uyuşturucu Raporu verilerine göre, Türkiye ve İran, dünya eroin yakalamalarının yüzde 53ünü gerçekleştirmiştir. AB uyuşturucu ve bağımlılığı izleme merkezinin raporunda ise küresel bir tehdit haline gelen metamfetamin yakalamasında Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer almıştır. Türkiyede, 2011-2012 yıllarında piyasa değeri 1 milyar lirayı aştığı değerlendirilen, 117 ton esrar, 17 ton eroin, 980 kilogram kokain, 1 milyon captagon, 3 milyon extacy, 540 kilogram metamfetamin ele geçirildi. Uyuşturucuyla mücadele çalışmalarında Türkiyenin başarısı, ulusal ve uluslararası platformlarda takdirle karşılanmaktadır.
    
     -Suç Gelirleriyle Mücadele Şube Müdürlüğü kuruluyor-
    
     Yeşilkaya, terör örgütü ve organize suç örgütlerinin çoğunlukla işbirliği içinde çalıştığına işaret ederek, Organize suçları, terör örgütlerinin önemli finans kaynaklarından biri. Suç unsurlarının yanı sıra suç geliriyle de mücadeleye önem veriyoruz. 2011 yılında 657 olayda yaklaşık 27 milyon liraya ve şirket hissesine, 716 araç ve 82 gayrimenkule el konuldu. 2012 yılında ise bu konuda büyük bir artış kaydedilerek bin 470 olayda yaklaşık 79 milyon lira para ve şirket hissesine, bin 478 araç ve 283 gayrimenkule el konuldu. Son yıllarda suç gelirleriyle mücadelede önemli aşamalar kaydedildi. Yeni bir yapılanmaya gidiliyor. Suç Gelirleriyle Mücadele Şube Müdürlüğünün kurulması son aşamaya vardı diye konuştu.
    
     -Diğer konuşmalar-
    
     Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise Türkiyenin, artık güçlü bir ülke olduğunu ve dünyanın büyük ekonomileri arasında yer aldığını belirterek, geçmiş dönemde kendilerine yer bulan ve dokunulmaz gibi görünen suç örgütü yöneticilerinin, bugün bu etkinliklerini kaybettiğini ve hak ettikleri yerlerde olduklarını vurguladı.
     Devletin görevlerinden birinin vatandaşların mal ve can güvenliğinin sağlanması olduğunu ve bu konuda emniyet teşkilatının son derece önemli görevler üstlendiğine dikkati çeken Balkanlıoğlu, Eğer bugün insanlar rahatlıkla gezebiliyorsa ve ticari faaliyetlerde bulunabiliyorsa bunda sizin payınız çok fazla. Görevinizi mükemmel yaparsanız, Türkiye olması gereken yerin çok daha ilerisine gidecektir dedi.
     Afyonkarahisar Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan da Türkiyede 7-8 yıl öncesinde 82 milyar dolarlık bir yolsuzluk söz konusuyken, KOM birimlerinin çalışmalarıyla bunun sona ermesinin ve ekonomiye kazandırılmasının sağlandığına değindi.
    
     Muhabir: Serdar Yılmaz - Mustafa Güngör / Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Stratejik Araştırmalar Kurumu Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER