Sporda uluslararası başarı için eğitim şart

Sporda uluslararası başarı için eğitim şart -KBÜ Hasan Doğan BESYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Çakıroğlu: -Eğitim sistemimizde spora ayrılan zaman az, eğitim ve sporun kaynaşmadığını görüyoruz -Dershane ile okul arasına sıkışmış öre


KARABÜK (A.A) - Ahmet Özler - Karabük Üniversitesi (KBÜ) Hasan Doğan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Temel Çakıroğlu, eğitim sisteminde spora ayrılan zamanın az olduğunu, eğitim ve sporun kaynaşmadığını gördüklerini belirterek, Dershane ile okul arasına sıkışmış öğrenciler nefes alacak durumda değil ki spor yapsın ve ülkemize uluslararası müsabakalarda başarı getirsin dedi.
     Yrd. Doç. Dr. Çakıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski milli sporcu olduğunu, judo milli takımıyla 103 defa uluslararası müsabakalara katıldığını söyledi.
     Türkiyenin 2012 Londra Olimpiyat Oyunlarında istediği başarıyı elde edememesinin nedenlerinin iyi analiz edilmesi gerektiğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Çakıroğlu, şunları söyledi:
     Olimpiyatlardaki başarısızlığın esas kaynağına inilmiyor, Milli Eğitim ve YÖKü biz halen sporla barıştıramadık. Spor eğitimin bir parçasıdır mantığını anlayamadık. Eğitim sistemimizde spora ayrılan zaman az, eğitim ve sporun kaynaşmadığını görüyoruz. Dershane ile okul arasına sıkışmış öğrenciler nefes alacak durumda değil ki spor yapsın ve ülkemize uluslararası müsabakalarda başarı getirsin. Bu batılı ülkelerde böyle değil. Öğrenciler batılı ülkelerde ilkokulda spora başlatılıyor, 8 aylık eğitim süresinde her ay ayrı bir spor dalı uygulatılıyor. Beden eğitimi öğretmeni de bu süre içinde çocuğun hangi spora yatkın olduğunu tespit ediyor, yeteneğini keşfediyor. Beden eğitimi konusunda spor ile eğitim bizde kopuk. Bu büyük bir sorundur.
     Yrd. Doç. Dr. Çakıroğlu, olimpiyatlara katılan sporcuların tamamına yakınının üniversite öğrencisi olduğuna işaret ederek, YÖK Kanununda üniversitelerin uluslararası spor müsabakalarına katılabilir maddesi var, ancak hazırlık müsabakalarına izin yok. Bu da spora darbe vurmaktadır. Hazırlık müsabakası yapamayacaksın sonra uluslararası müsabakada başarı bekleyeceksin. Bu olur mu- Sporun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ancak uygulamada yokuz. Spor yapılabilmesi için boş zamana ihtiyaç vardır diye konuştu.
    
     -Tıp mezunu sporcu yok-
    
     Türkiyede tıp ya da mühendislik fakültesi bitiren sporcuya kolay kolay rastlanmadığına, batıda ise bunun örneklerinin olduğunu savunan Yrd. Doç. Dr. Çakıroğlu, şsözlerini şöye tamamladı:
     Bu da gelişmiş ülkelerde üniversitelerde spora fırsat verildiğini gösteriyor. Sporda başarı elde eden ülkelerin üniversiteleri, liseyi bitirmiş ve sporda başarılı olmuş öğrencileri kapıyor. Ben de okusun diye burslar veriyor, her türlü imkanı sağlıyor. Biz de bu yok. Devlet bursu değil, üniversite bunu sağlayacak. Başarılı sporcu yıl boyunca antrenman yapılırsa olunur, bunu sağlayacaksın. Hal böyleyken bizim sporcularımızdan ne bekleniyor- Kanun ve yönetmeliklerde spor ve eğitimin paralel yürüyeceği değişikliklere ihtiyaç var. Bunun içinde herkese büyük görev düşüyor. Bu son olimpiyat oyunlarını tartışmalıyız. Türk gençliği çok yeteneklidir, sadece fırsat verelim.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy / Ömer Erim Baştimar
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Sporda uluslararası başarı için eğitim şart Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER