Somalili gençler Türkiyede tarımı öğreniyor

Somalili gençler Türkiyede tarımı öğreniyor -İHH tarafından oluşturulan Tarım Okulu projesi kapsamında Somaliden gelen 11 genç, Çanakkalenin Lapseki ilçesinde sebze ve meyve bahçelerini gezip, zirai çalışmalar hakkında bilgi aldı


ÇANAKKALE (A.A) - Ercan Özçetin - İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından oluşturulan Tarım Okulu projesi kapsamında, Somaliden Lapseki ilçesine gelen 11 genç, sebze ve meyve bahçelerini gezip, zirai çalışmalar hakkında bilgi aldı.
     Projede yer alan Ziraat Mühendisi Sami Dur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 ay sürecek proje kapsamında, öğrencilerin 3 ziraat mühendisiyle Çanakkale, Mersin ve Antalyayı kapsayan gezilere katıldığını, gençlerin gittikleri yerlerde tarım alanlarını ziyaret ettiğini, çeşitli sebze ve meyvelerin yetiştirilmesi konusunda bilgiler aldığını söyledi.
     Dur, eğitimlerini tamamlayan gençlerin ülkelerindeki tarım okullarının uzman kadrolarda çalışacağını belirterek, Somalide İHH bine yakın su kuyusu açtı. Bu kuyulardan çıkan suyla küçük çaplı üretim alanlarında özellikle sebze üretiminin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu projeyle Somalide yaklaşık 910 köye ulaşıp, buralarda tarım yapılması hedefleniyor dedi.
     Proje kapsamında görev alan Gelibolu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Galip Yılmaz ise yıllardır İHHnın yardım çalışmaları olduğunu bildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
     Proje, özellikle kuraklıktan zarar gören, açlık ve kıtlığa maruz kalan ülkeler için çok değerli. Anladığımız kadarıyla bu bölgede yaşayan insanların sebze ve meyve yetiştirme kültürleri yok. Amacımız öncelikle bu kültürün oluşturulmasıdır. Ardından en azından Somalideki insanların kendi yiyeceği sebzeyi üretmelerini sağlamak istiyoruz. Somalili genç kardeşlerimiz çok meraklılar ve ilgililer. İnşallah kendi ülkelerindeki tarım okulunda da başarılı olurlar ve halklarına yardım ederler.
    
     -Hayatında ilk defa dalından domates kopardı-
    
     Gezdiği tarlada domatesleri ilgiyle izleyen ve onlara dokunan Somalili İbrahim Şeh Hüseyin, Lapsekiyi çok güzel bulduğunu, hayatında daha ilk defa domates tarlasını gezdiği ve dalından domates kopardığını belirterek, bu anı ömrü boyunca unutamayacağını, ülkesinde sebze yetiştiriciliği yapıp, ülkesine ve vatandaşlarına faydalı olacağını bildirdi.
     Biber tarlasını gezen Abdurrahman Osman da kendisini rüyada gibi hissettiğini dile getirip, Gündüz gezdiğim bahçelerden gece rüyamda domates, biber topluyorum. Bu eşsiz güzelliği bizlere yaşatan tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Ülkeme döndüğümde domates biber yetiştirmeyi insanlarımıza öğreteceğim. Bizim insanlarımız da buralarda olduğu gibi kendi ekip yetiştirdiği ürünleri yiyecek diye konuştu.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Somalili gençler Türkiyede tarımı öğreniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER