Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş:

Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş: 2012 yılında pamuk destekleme priminin 46 kuruş olarak açıklanması üreticiyi hayal kırıklığına uğratmıştır -Pamukta lisanslı depoculuk sisteminin bir an önce devreye girmesini bekliyoruz


AYDIN (A.A) - Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, 2012 yılında pamuk destekleme priminin 4 kuruşluk bir artışla 46 kuruş olarak açıklanmasının üreticiyi hayal kırıklığına uğrattığını bildirdi.
     Kocabaş, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada sayılı ülkenin ekolojisinin pamuk üretimine uygun olduğunu, Türk çiftçisinin pamukta dekar başına verimde dünyada üçüncü, tüketimde ise dördüncü olduğunu kaydederek, Demek ki ürettiğimiz pamuğu işleyerek satan tekstil sanayimiz var. Öyleyse neden pamuk üreticisi mutsuz- Neden hep borçlu- Neden sıkıntılı- dedi.
     Hükümetin 2006 yılında çıkardığı Tarım Kanununu tam olarak uygulaması halinde sorunların büyük ölçüde çözümleneceği görüşünü dile getiren Kocabaş, şöyle devam etti:
     Tarım Kanununda üretici yararına fiyat farkı uygulaması vardır. Ayrıca kanunda, tarıma bütçeden ayrılan payın GSMHnın yüzde 1inden az olamayacağı maddesi var. Bunun uygulanması halinde birçok sorunumuz çözülebilecektir. Biz Tarım Kanununun tam olarak uygulanmasını istiyoruz. Diğer yandan pamuk üreticisinin can simidi olarak gördüğü pamuk destekleme pirimi üç yıl artmaz iken, 2012 yılında pamuk destekleme primi 4 kuruşluk bir artışla 46 kuruş olarak açıklanması üreticiyi hayal kırıklığına uğratmıştır. Bizim beklentimiz 60 kuruştu. Bu durum çiftçimizde daha da sıkıntılı günlerin geleceği kaygısının oluşmasına neden olmuştur.
     Kocabaş, Sökenin pamuk üretiminin yoğun olarak yapıldığı bir ilçe olduğunu ve şehrin ekonomisinin bu üretime bağlı olduğunu belirterek, geçen yıl fiyatlarda yaşanan artışın pamuk üreticisini umutlandırdığını, ancak bunun uzun sürmediğini ve pamuk fiyatlarının düştüğünü anlattı.
     Dünya piyasalarına ve iç dinamiklere dayanan bu düşüşün üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade eden Kocabaş, Pamuk, dünyanın her yerinde bizden yüksek fiyatlarda satılırken, maliyetler daha düşük kalmaktadır. Reel olarak pamuk fiyatları 2000 yılından 2008 yılına yüzde 51 azalırken, mazot fiyatı yüzde 47, gübre fiyatı yüzde 109 artmıştır. 2000 yılında 1 kilogram pamuk ile 1 litre mazot alınırken, 2008 yılında 1 litre mazot alabilmek için 2,5 kilogram pamuk satmak gerekir hale gelmiştir. Bu rakamları güncellediğimizde bugün 2 kilogram pamuk ile 1 kilogram mazot alınabilmektedir diye konuştu.
    
     Muhabir: Muzaffer Yavaşoğlu /Suat Deniz / Ayten Aydın
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Söke Ziraat Odası Başkanı Kocabaş: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER