Soğuk iklime dayanıklı ceviz fidanları, Kırşehirde

Soğuk iklime dayanıklı ceviz fidanları, Kırşehirde üretilecek -Kaliteli cevizi ile ünlü Kırşehirin Kaman ilçesinde, ceviz fidanı üretiminin daha profesyonelce yapılabilmesi için kooperatif kuruldu -Ceviz fidanı üretimi için kooperatif bün


KIRŞEHİR (A.A) - Abdullah Yıldız - Kaliteli cevizi ile ünlü Kaman ilçesinde, Türkiyenin soğuk iklimine dayanıklı ceviz fidanı üretilmesi için kooperatif kuruldu.
     Kırşehir Valiliğinin de desteği ile kurulan Ceviz Üreticileri Kooperatifinin ceviz üretimini gerçekleştirebilmesi amacıyla ısıtmalı sera kurulması için çalışma başlatıldı.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlunun, Ceviz Eylem Planını tüm Türkiyeye Kamandan açıkladığını hatırlatarak, bu konuda 3 il ile birlikte Kırşehirin pilot il seçildiğini anımsattı.
     Bakan Eroğlunun açıklamasının ardından, Kırşehir Valiliği öncülüğünde bir komisyon oluşturulduğunu ifade eden Şahin, komisyonun, ceviz ve ceviz fidanı üretiminin arttırılmasına yönelik çalışma yaptığını anlattı.
     Şahin, özellikle Kamanda, endüstriyel ceviz bahçeleri kurulması yönündeki hazırlıkların devam ettiğini, bu sürede ceviz fidanı üretiminin arttırılması ve daha profesyonelce yapılmasına yönelik çalışmaların da başlatıldığını vurguladı.
     Komisyonun önerisi ile Kamanda Ceviz Üreticileri Kooperatifi kurulduğunu dile getiren Şahin, şunları kaydetti:
     Komisyonun çalışmaları çerçevesinde, kooperatifin kuruluş sürecini bitirdik. Kooperatif yönetimi olarak ilin valisi ziyaret edildi. Valinin direktifleri ile burada fidan üretimi yapılması kararlaştırıldı. Önce ilimizin, sonra Türkiyenin fidan ihtiyacını karşılayacağız. Kooperatife, İl Özel İdaresi bütçesinden 25 bin lira kaynak aktarıldı. 25 bin lira da kooperatif bütçesinden kaynak ayrıldı. Bu bütçe ile ısıtmalı sera kurup, bu serada fidan üretimi yapacağız. Çevre illerin fidan ihtiyacını karşılayacağız.
     Türkiyede, genelde fidan üretimlerinin sahil bölgelerinde yapıldığına dikkati çeken Şahin, buralarda üretilen özellikle ceviz fidanlarının, soğuk iklimin hakim olduğu illerde bazı sıkıntılar doğurabildiğini kaydetti.
    
     -Önce fidan, sonra kapama ceviz bahçeleri-
    
     Şahin, sahil yörelerinde yetiştirilen fidanların, soğuk illerin iklimine uyum sağlamayabileceğini vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi:
     Sahil bölgesinde 20 derecede yetişen fidan, burada eksi derecelerde sıcaklığı olan illere getirildiği zaman, adapte olma sorunu yaşıyor. İlimizde, Ankaradan Doğu illerine kadar adaptasyon sorunu yaşamayacak ceviz fidanı yetiştireceğiz. Fidan talebi artacak. Kooperatif, önce Türkiyenin fidan ihtiyacını karşılayacak. Daha sonra kurulacak kapama bahçeleri ile ileriki yıllarda ceviz ihtiyacını karşılayacak.
     Isıtmalı seranın kurulması için yer tespitinin yapıldığını anlatan Şahin, Savcılı Büyükoba beldesinde yer tahsisinin gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Soğuk iklime dayanıklı ceviz fidanları, Kırşehirde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER