SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz:

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz: Petkim Yarımadası üzerinde kümelenme modelini ve bölgedeki en büyük Petrokimya ve Lojistik Merkezi olma hayalini gerçekleştirerek rekabet gücümüzü artırmayı hedefliyoruz -Türkiyede enerji çeşit


İZMİR (A.A) - SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Petkim Yarımadası üzerinde kümelenme modelini ve bölgedeki en büyük Petrokimya ve Lojistik Merkezi olma hayalini gerçekleştirerek rekabet gücümüzü artırmayı hedefliyoruz dedi.
     Petkim tesislerinde gazetecilere kurumun faaliyetleri ve projelerine ilişkin bilgi veren Yavuz, Petkimin yüzde 69 civarındaki hissesini SOCAR olarak kontrol ettiklerini, SOCARın 22 milyar dolar cirosu olduğunu belirtti.
     Aliağa bölgesi ve Petkim Yarımadasının Türkiye ekonomisinin kilit noktası ve en önemli sanayi bölgesi olduğunu dile getiren Kenan Yavuz, Petkim Yarımadası üzerinde kümelenme modelini ve bölgedeki en büyük Petrokimya ve Lojistik Merkezi olma hayalini gerçekleştirerek rekabet gücümüzü artırmayı hedefliyoruz dedi.
    
     -Sanayi yoğunluğu tartışması-
    
     Dünyanın en önemli kümelenme örneklerinden biri olan Singapur ile iletişim halinde olduklarını belirten Kenan Yavuz, Türkiyede sanayi yoğunluğunun ve çevreye verdiği zararın tartışıldığına dikkati çekerek şöyle konuştu:
     Türkiyede uygun teknolojinin kullanılmaması nedeniyle yaşanan çevre problemleri var. Sanayi yoğunluğu problem yaratacak olsa bizim Aliağada yaşadığımız yoğunluğun on katını yaşayan ülkeler var. Singapurdaki bir bölgede 10 kat fazla yoğunluk var. İnsanlar orada da çağdaş yaşamlarını alabildiğince yaşıyorlar. Demek ki bu bir saptırmadır. Özelikle Türkiyenin üretmesini ve büyümesini istemeyenlerin yarattığı bir tartışma metodudur. İnsanı ve çevreyi suistimal etmeden üretim yapma mantığı herkeste olursa bir problem yaşanmaz.
    
     -Projelerini anlattı-
    
     Kenan Yavuz, 2012-2015 döneminde Petkimde 7-8 milyar dolarlık yatırım öngördüklerini kaydetti.
     Liman, rüzgar enerjisi terminali, rafineri gibi projelerinin olduğunu dile getiren Yavuz, Limanın yatırımı tahminen 300-400 milyon dolar olacak. Kasım ayında başlayacak ve 24 ayda tamamlanacak dedi.
     Doğalgaz fiyatları nedeniyle petrokimyada da büyük sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken Yavuz, kömürden buhar üretmek için çalışmalara başladıklarını kaydetti.
     Azerbaycandan 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 1,2 milyar metreküp doğalgaz ithal etmeye başlayacaklarını, bu miktarın 400-500 milyon metreküpünü kullanacaklarını kalan bölümünü ise piyasaya satacaklarını ifade eden Yavuz, Türkiyede enerji çeşitliliğinin desteklenmesi gerekiyor. Türkiyenin en önemli doğalgaz tedarikçisi firmasıyız ama ben sanayici şapkamla sanayide doğalgaz kullanmak istemiyorum. Maliyet ve kesintiler nedeniyle ama maliyet daha önde diye konuştu.
     Kenan Yavuz, özel ekonomi bölgesi olmak için Ekonomi Bakanlığına başvuracaklarını, bu konuda gerekli şartları 40 yıl önceden sağladıklarını da sözlerine ekledi.
     Yavuz, daha sonra gazetecilere Petkim alanını gezdirdi.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER