Şizofreni hastası ebruyla hayata tutundu

Şizofreni hastası ebruyla hayata tutundu -Elazığ Hazarbaba Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan şizofreni hastası emekli binbaşı İhsan Demirus, ebru sanatıyla farklı eserler ortaya koyuyor -Demirus: Rehabilite edilmemiz üzerin


ELAZIĞ (A.A) - İsmail Şen - Elazığ Hazarbaba Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan şizofreni hastası emekli binbaşı İhsan Demirus (53), ebru sanatıyla farklı eserler ortaya koyuyor.
     Demirus, hayat hikayesini AA muhabirine anlattı. 1981 yılında Kara Harp Okulunu bitirdiğini ve aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünü kazandığını anlatan Demirus, bu bölümden mezun olduktan sonra 1986 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinde masterini tamamladığını ve Kara Harp Okulunda öğretim görevlisi olarak göreve başladığını aktardı.
     1990 yılında Gazi Üniversitesinde kompozit zırhlar üzerine doktora yapmaya başladığını dile getiren Demirus, bu sırada kazandığı bursla Hollandaya gittiğini söyledi.
     Doktora tezi kapsamında, Hollandada koruyucu zırhlar, çelik yelek, tank zırhları ve zırhlı personel taşıyıcılar üzerine 9 ay çalışma yaptığını anlatan Demirus, 1995 yılında yurda döndüğünü ve tezini bitiremeden rahatsızlandığını ifade etti.
     Rahatsızlığının ardından çevresiyle olan ilişkilerinin zayıfladığını, yalnızlığa itildiğini belirten Demirus, hastalığı sürecinde en büyük desteği eşinden ve çocuklarından gördüğünü söyledi.
     İhsan Demirus, rehabilite için 2011 yılında merkeze geldiğini, 20 aydır bulunduğu merkezde ebru sanatıyla tanışmasının ardından psikolojik durumunun gayet iyi duruma geldiğini belirterek, Ebru çalışması, takı kursu, seramik kursu, halk oyunları gibi sosyal aktivitelerimiz var. Ben ebru ile vaktimi geçiriyorum. Bir yıldır ebru çalışması yapıyoruz. Ebru ile çalışma esnasında günlük meşgalelerden uzaklaşıyoruz, stresten uzaklaşıyoruz. Kendimizi tamamen ebrunun çizimlerine bırakıyoruz. Psikolojik rehabilite edilmemiz üzerinde ebrunun büyük katkıları var dedi.
     Hazarbaba Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Selahattin Bozkurt ise ebru sanatının, depresyon, şizofreni gibi pek çok hastalığın tedavisinde olumlu etkilerinin görüldüğünü söyledi.
     Hastaların ebru ve benzeri sanatlarla rehabilite olduklarını anlatan Bozkurt, Adeta sinirleri alınmış gibi apayrı insanlar çıkıyor karşımıza ve bu etkileşim süreci kısa sürmüyor. Yaparken biten bir şey değil, o dinginlik artık karakterlerinin bir parçası oluyor ve apayrı bir kimliğe, kişiliğe bürünüyorlar. Saygıdeğer oluyorlar ve insanları sevmeye, saymaya başlıyorlar diye konuştu.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Şizofreni hastası ebruyla hayata tutundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER