Sivil havacılıkta pilot adaylarına özel yetenek

Sivil havacılıkta pilot adaylarına özel yetenek sınavı yok -YÖK, sivil havacılık okullarının pilotaj bölümlerine öğrenci alımında özel yetenek sınavı koşulunu kaldırdı -AÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kavsa


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şerif Kavsaoğlu, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK), sivil havacılık okullarının pilotaj bölümlerine öğrenci alımında özel yetenek sınavı koşulunu kaldırdığını belirterek, adayların matematik ve fizik bilgisiyle hafızasının kuvvetli, sağlık durumunun uçuşa elverişli ve pilot olmaya uygun yeteneklere sahip olmasını beklediklerini bildirdi.
     Prof. Dr. Kavsaoğlu, AA muhabirine, YÖK tarafından alınan karar doğrultusunda sivil havacılık okullarındaki pilotaj bölümlerine öğrenci kabulünün, özel yetenek sınavı yapılmadan gerçekleştirilmesinin sağladığını söyledi.
     Yeni uygulama çerçevesinde öğrencileri, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) matematik-fen puanına göre seçtiklerini ifade eden Prof. Dr. Kavsaoğlu, şöyle konuştu:
     Adayın sağlık durumunun, pilotaja uygun olması gerekir. Öğrencilerimizi matematik-fen puanıyla seçerken ayrıca tam teşekküllü bir hastaneden rapor istedik. Sağlık raporu, yetkili herhangi bir hastaneden alınabilir. Bu rapor koşulunu koymamız, riskleri önemli ölçüde azalttı. Yetenek testlerinin yapılması da iyi olur. Önümüzdeki yıl sağlık raporuna ek olarak yetenek testi yapılmasını da arzu ediyoruz. Ayrıca, pilot seçiminde uygulanan psiko-motor testleri gibi testlerin yetkili bir kurum tarafından yapılarak belgelenmesi yetecektir. Bu testleri okulların yapması gerekmiyor.
    
     -Yetenek sınavını bağımsız bir kurum da yapabilir-
    
     Prof. Dr. Kavsaoğlu, pilot adaylarında aradıkları bazı özellikler bulunduğuna dikkati çekti.
     Adaylardan matematik ve fizik bilgisinin, hafızasının kuvvetli, sağlık durumunun uçuşa elverişli olmasını ve pilot olmaya uygun yeteneklere haiz olmasını bekliyoruz diyen Prof. Dr. Kavsaoğlu, öğrenci seçiminde üniversiteler arasında standardizasyon sağlanması gerektiğini dile getirdi.
     Prof. Dr. Kavsaoğlu, Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesinin yetenek sınavı yapmadan LYS sonucuna göre öğrenci aldığı için kendilerinin de bu şekilde yapmasının uygun görüldüğü bilgisini vererek, Bu sınavla pilotaj bölümüne öğrenci alınmasında sakınca yok. Ancak yetenek sınavını biz yapmasak bile bağımsız bir kurum yapabilir. O yetenek sınavının belgesinin öğrenci tarafından bize getirilmesi uygun olacaktır ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Sivil havacılıkta pilot adaylarına özel yetenek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER