Sigara bağımlılığı her yıl ortalama 100 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fatma Fidan, tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenlere sigara bırakma merkezlerine başvurmalarını önerdi.
Kişinin fiziksel bağımlılığı varsa ilaçla destek olduklarını belirten Prof. Dr. Fidan, "Nikotin bağımlılık düzeyine, moral durumunu ölçen testlerin sonucuna, kişideki mevcut hastalıklara göre bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış tedavi yöntemlerinden biri öneriliyor. İlaç tedavileri sinirlilik, aşırı sigara içme isteği, konsantrasyon zorluğu, baş ağrısı, uyku problemleri, dengesizlik gibi fiziksel bağımlılık şikayetlerinin önlenmesine yardımcı oluyor." dedi.
İlaç tedavisi sayesinde zorlanmadan sigaranın bırakılmasına yardımcı olduklarını kaydeden Fidan, "Bu tedaviler genellikle 2-3 ay sürüyor. Daha sonrası için siz kararlı olmalısınız ve sigarayı artık yaşantınızdan tamamen çıkardığınızı zihninize yerleştirmelisiniz. Çünkü erken dönemde sigara bırakma başarısı daha yüksek iken ilerleyen zamanlarda kişiler tekrar sigaraya başlayabilmekte. Hastalarımızın ifadesine göre aylar, yıllar da geçse arada canınız sigara içmek isteyebilir ve eskisi gibi içmem bir-iki tane içeyim derseniz yeniden sigaraya başlarsınız. Bu nedenle devamlılığı sağlamanın en önemli püf noktası bıraktıktan sonra bir daha asla bir nefes dahi olsa sigara içmemek, yaşantınızdan tamamıyla çıkarmaktır." diye konuştu.
Sigaranın ciddi sağlık problemlerine yol açtığını hatırlatan Prof. Dr. Fidan, "Özetle sigarayı bırakmaya karar verin, ertelemeyin, zorlanıyorsanız bu konuda yardım alın. Tedavisi mümkün olmayan ya da sizde ciddi sıkıntılara yol açan hastalıklar oluşmadan sigarayı bırakmanız çok daha iyi olacaktır." dedi. Prof. Dr. Fatma Fidan sigarayı bırakma sürecinde neler yapılabileceği hakkında da şu önerilerde bulundu:
"Öncelikle sigarayı bırakmaya karar vermelisiniz. Kendinize bir bırakma tarihi belirleyin, ertelemeyin. Sigara içilen ortamlarda bulunmayın. Yemekten sonra sofradan oyalanmadan kalkın, bir bardak su içip dişlerinizi fırçalayın, su içme isteğiniz olmasa bile bunu yapın. Çay, kahve ile birlikte sigarayı sık içiyorsanız bir süre bitki çayı, meyve suyu içebilirsiniz. Bir süre sonra çay ve kahvenin sigarasız da güzel olduğunu anlayacaksınız. Stresli durumlarda içme isteğiniz geldiğinde bulunduğunuz ortama göre 10 kez derin nefes alma egzersizi yapın. Sigarayı bırakınca iştah artışı olur. Bu nedenle iştah artışını tatlı, çerez yiyerek gidermeye çalışmayın. Bol bol su için. İştah artışını meyve, sebze gibi az kalorili yiyeceklerle gidermeye çalışın. Sigara içme isteğinin şiddeti ve sıklığı giderek azalacaktır. Bu nedenle bu istek geldiğinde yukarıda anlatıldığı şekilde yerine bir şeyler koymaya çalışmanız yararlı olacaktır."
CİHAN