Sigara içmek, Rus ruletinden daha tehlikeli

Sigara içmek, Rus ruletinden daha tehlikeli -Uzmanlar, akciğer kanseri başta olmak üzere birçok hastalığın oluşmasında baş aktör olan sigaranın, Rus ruletinden daha tehlikeli olduğunu belirtiyor -MEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üye


MERSİN (A.A) - Mustafa Çiftçi - Uzmanlar, akciğer kanseri başta olmak üzere birçok hastalığın oluşmasında baş aktör olan sigaranın, Rus ruletinden daha tehlikeli olduğunu belirtiyor.
     Uzmanlar, 1883 yılından sonra ticari bir ürün haline gelen, içerisinde 4 binden fazla kimyasalı barındıran, bulundurduğu nikotin dolayısıyla bağımlılık yapan sigaranın, saç telinden ayak parmak ucuna kadar her türlü doku ve organı tahrip eden zararlı bir madde olduğunu ifade ediyor.
     Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cengiz Özge, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserlerin en önemli sebebi olan sigaranın bir milimetreküp dumanında, 3 milyardan fazla partikülün bulunduğunu söyledi.
     Akciğerlerin temizleyemediği dumanın vücutta biriktiğini belirten Özge, Akciğerlerimiz herhangi bir tozu temizleyebilir ama, sigara dumanını maalesef temizleyemiyor. Onun için vücutta birikiyor ve kansere yol açıyor. Sigaranın, akciğer kanseri başta olmak üzere neredeyse tüm kanser türleriyle ilişkisi var diye konuştu.
     Özge, dünyada görülen tüm kanserlerin yaklaşık üçte birinin sebebinin sigara olduğuna dikkati çekerek, Ne yazık ki sigarayla oluşan kanserler daha öldürücü. Kanser ölümlerinin yüzde 50sinden sigaranın sorumlu olduğunu söyleyebiliriz dedi.
    
     -Sigaraya bağlı ölümler-
    
     Dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigaraya bağlı bir hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğini bildiren Özge, şunları kaydetti:
     Türkiyede ise 17 milyon sigara içen kişi olduğunu kabul edersek, her yıl 100-150 bin kişi sigaradan hayatını kaybetmektedir. Sigaraya bağlı ölüm oranı artacak. Günümüzde 17 milyon olan ölüm oranı 2030 yılında 20 milyona çıkacak. Bu ölümler, gelişmiş ülkelerden çok, az gelişmiş ülkelerde gerçekleşecek. Her iki tiryakiden biri sigaranın yol açtığı bir hastalıktan ölüyor. Sigara içmek Rus ruleti oynamaktan daha tehlikeli bir şey. Çünkü Rus ruleti oynayan bir kişinin ölme olasılığı yüzde 17 iken, bu oran sigara içen bir kişide yüzde 50.
    
     -Bir kere denemek yetiyor-
    
     Özge, sigarayı deneyen her 4 kişiden 3ünün bağımlı hale geldiğini de söyledi.
     Sigarayla mücadele konusunda başarılı olmak için, hem içenler üzerinde bir çalışma yapılması, hem de arzın azaltılması gerektiğine dikkati çeken Özge, şöyle devam etti:
     Sürekli yeni ürünlerle yeni pazarlama taktikleriyle piyasaya girildikçe, bunun tüketicisi mutlaka çıkacaktır. Sigarayla mücadele sadece tüketiciyle olmuyor, bir de bunun arz yönü var. Tütün endüstrisi de kazanmak için sürekli piyasaya ürün gönderiyor. Reklamların yasak olmasına rağmen ürün yerleştirme yöntemiyle filmlerde sigara içen sanatçılar yerleştirilerek, sigara içmenin normal bir davranış olduğu aktarılıyor. Bunların önlenmesi lazım.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Sigara içmek, Rus ruletinden daha tehlikeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER