Şifa kaynağı muşmula

Şifa kaynağı muşmula -Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi muşmulanın başta bağırsak, mide ve böbrek hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği bildirildi -Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. K


KASTAMONU (A.A) - Yusuf Çelik - Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi muşmulanın başta bağırsak, mide ve böbrek hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği bildirildi.
     Anadoluda döngel ve beşbıyık diye de bilinen muşmula, eğri büğrü gövdeli, dikenli, beyaz ve pembe çiçekli şekliyle, ağızda bıraktığı hoş lezzetiyle ve çeşitli hastalıklara karşı verdiği şifa özelliğiyle dikkati çekiyor.
     Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buruk bir tadı olan muşmulanın genellikle 5 çekirdekli ve yumuşayınca yeme olgunluğuna gelen bir meyve olduğunu söyledi.
     Muşmulanın sağlık açısından düşünüldüğünde adeta bir şifa kaynağı olduğunu ifade eden Karadeniz, şöyle konuştu:
     Muşmulada çeşitli şekerler, organik asitler, pektin maddeleri, C vitamini ve karoten bulunmaktadır. Bu özellikleri sebebiyle, muşmula bağırsak hastalıklarında iyi bir kabız düzenleyicisidir. Bağırsakların iyi çalışmasını sağlamakta ve bağırsak iltihaplarına iyi gelmektedir. Meyveleri suda pişirilip demlendikten sonra şekerle içilecek olursa, ishal ve dizanteri hastalıklarına iyi gelmektedir. Muşmulanın meyveleri rahim iltihaplarına, böbrek hastalıklarına, bağırsak iltihaplarına şifalı gelmekte, gaz giderici olarak faydalı olmaktadır. Muşmula mideyi kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzenler, sinirleri güçlendirir. Muşmula ana karnındaki ceninin düşmesini önlemekte, bel ağrısını gidermektedir. Ayrıca fazla kırmızı et ve alkol tüketen kişilerde görülen damla hastalığına da şifalı gelmektedir. O yüzden vatandaşlarımız hazır mevsimindeyken bol bol bu meyveyi tüketsin.
    
     -Yaprakları ve çekirdekleri taş düşürüyor-
    
     Muşmulanın meyvelerinin yanı sıra yaprakları ve çekirdeklerinin de tıbbi faydalarının olduğunu aktaran Karadeniz, İdrar artırıcı özelliği bulunan muşmula çekirdeği, böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde faydalı olmaktadır. Muşmula yaprağı kaynatılıp içilirse şeker hastalığına iyi gelmektedir diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Şifa kaynağı muşmula Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER