Seyitömer Höyüğündeki kazılar

Seyitömer Höyüğündeki kazılar -DPÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilgen: Herhalde Türkiyede ilklerden biridir; bin 99 envanterlik, sergilenebilecek düzeyde eseri Kütahya Arkeoloji Müzesine teslim ettik (Fotoğraflı


KÜTAHYA (A.A) - Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen başkanlığında 2006 yılından bu yana sürdürülen Seyitömer Höyüğündeki kazılarda geçen yıl elde edilerek onarılan bin 99 eser, Kütahya Arkeoloji Müzesine teslim edildi.
     Prof. Dr. Bilgen, Kütahya Arkeoloji Müzesinde düzenlenen basın toplantısında, kazıların 6ncı sezonunu geçen yıl kasım ayında tamamladıklarını anımsattı.
     Geçen kış mevsimi öncesi fiili kazıya ara vererek, höyüğün yer aldığı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğüne bağlı Seyitömer Linyitleri İşletmesi (SLİ) Müessesesince sağlanan imkanlar doğrultusunda 10 arkeoloji uzmanını görevlendirdiklerini belirten Prof. Dr. Bilgen, şunları kaydetti:
     Arkadaşlarımız, DPÜ Merkez Yerleşkedeki laboratuvarlarımızda eski eserlerin tamiri ve teşhire hazırlanması bakımından bir fabrika gibi çalıştı. Restorasyon ve konservasyon dediğimiz bu aşamaları çok yoğun ve hızlı bir şekilde yapabilme imkanımız oldu. Herhalde Türkiyede ilklerden biridir; bin 99 envanterlik, sergilenebilecek düzeyde eseri Kütahya Arkeoloji Müzesine teslim ettik. Yaklaşık yüzde 80i, Erken Tunç Çağında üretilmiş seramik eserlerden oluşuyor. Bu onarılan eserleri, höyükten geçen yıl bulmuştuk. Bu, sahada iyi yetişen ve atölyede ustalıkları artan, bundan dolayı hızlı üretim yapabilen arkadaşlarımızın başarısıdır. Bu imkanları bize sağlayan tüm yetkililere teşekkür ederim.
    
     -Kütahyada yeni ve modern bir müze binasına ihtiyaç var-
    
     Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün de 6 yıldır her yıl 6şar ay olmak üzere sürdürülen kazılarda çok sayıda eserin müzeye kazandırıldığını söyledi.
     Seyitömer Höyüğünün, fazla sayıda eser verdiğini ve çok zengin bir tarihsel yapıya sahip olduğunu anlatan Türktüzün, Bu yıl müzemize getirilen eserlerin sayısı 2 bin 500e ulaştı. Bu yıl yapılacak kazılarda en az bu sayıda eserin daha müzemize getirileceğini tahmin ediyorum. Kütahya Arkeoloji Müzesi, tarihi bir medrese binasında 1965 yılından bu yana hizmet veriyor. Müzemizde 40 bin 500 envanterli eser var. Buna karşı Seyitömer Höyüğündeki eserlerin fazlalılığından dolayı çok büyük bir kapasiteye sahibiz. Dolayısıyla Kütahyada yeni ve modern bir müze binasına ihtiyaç var.
    
     -Höyüğün altındaki kömür, ekonomiye kazandırılacak-
    
     SLİ Müessesesi sınırları içinde yer alan höyükteki kazı çalışmaları, altındaki 12 milyon ton kömürün ekonomiye kazandırılması amacıyla 1989 yılında Eskişehir Müze Müdürlüğünce başlatıldı.
     Afyonkarahisar Müze Müdürlüğünün 1990-1995 yıllarında yürüttüğü çalışmalar, 2006dan itibaren DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce ele alındı.
     TKİ Genel Müdürlüğü ve DPÜ Rektörlüğü arasında imzalanan protokol gereğince her yıl 6şar aylık dönemler halinde yürütülen kazı çalışmalarının tamamlanması ve höyüğün kaldırılmasının ardından değeri yaklaşık 500 milyon lira olarak tahmin edilen linyit kömürünün çıkarılmaya başlanması hedefleniyor.
     Geçen yıl höyükte, öğretim elemanları, öğrenciler ve SLİ Müessesesince görevlendirilen işçilerden oluşan 250den fazla kişi görev yaptı.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Seyitömer Höyüğündeki kazılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER