Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Bilgilendirme Semineri -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Batur: Kanun hazırlık çalışmalarında, üçlü danışma kurulunun yanında çalışma hayatının aktörlerinin üzerinde büyük


KOCAELİ (A.A) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Batur, geçen yıl kabul edilen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hazırlık çalışmalarında, çalışma hayatının aktörlerinin üzerinde büyük ölçüde mutabakat sağladığı bir metnin ortaya çıktığını söyledi.
     Kocaeli Sanayi Odasında (KSO) düzenlenen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Bilgilendirme Seminerinin açılışında konuşan Batur, dünyada sendikal hareketlerin, işçi ve işverenlerin, sanayi devrimiyle birlikte ortaya çıkan sorunlarına çözüm bulmak amacıyla oluştuğunu belirtti.
     Batur, sendikaların, demokrasinin vazgeçilmez unsuru haline dönüştüğünü, Türkiyede de endüstriyel ilişkilerin gelişmesine paralel olarak sosyal diyalog ve sendikal faaliyetlerde önemli mesafeler katedildiğini vurguladı.
     ILO sözleşmelerinde uyum ve AB üyelik sürecinde ilerleme sağlamak, 19. Sosyal, Politika ve İstihdam Faslının açılış kriterinin yerine getirilmesi amacıyla toplu iş ilişkilerini düzenleyen kanunların özgürlükçü bir tutumla ele alındığını dile getiren Batur, şöyle konuştu:
     Bu kapsamda kanun hazırlık çalışmalarında, üçlü danışma kurulunun yanında çalışma hayatının aktörlerinin üzerinde büyük ölçüde mutabakat sağladığı bir metin ortaya çıkmıştır. Bu metinde örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, sendikal model ve toplu sözleşme düzeninin demokratik toplumlar düzeyine çıkarılması, çalışma barışının sağlanması, uygulamadan kaynaklanan sorunların giderilmesi, Uluslararası Çalışma Örgütünün eleştirilerinin karşılanması için gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde Türk endüstri ilişkileri sistemini ileri taşıyan, çağın değerlerini yansıtan ve aynı zamanda Türk çalışma hayatının sorunlarına köklü çözüm getirmeyi amaçlayan 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 18 Ekim 2012 tarihinde kabul edilmiştir.
    
     -Kıdem tazminatı-
    
     Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de dünyada büyüyen tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.
     Çinin büyüme oranını 11den 7,5 düştüğünü, 2013 ve 2014 yıllarında Japonyanın büyüme oranının yüzde 1 ile 0 arasında olduğunu, Avrupa Birliğinde büyüme oranının -1lerde olmasının beklendiğini belirten Kudatgobilik, şunları kaydetti:
     Amerika durdu. Latin Amerika, bir, iki puan oynuyor. Türkiye yükselen yıldız oldu. Neyle- Türkiye sanayiyle Türk sanayi mamulü ihracatıyla bunu başardı. Onun için bu kanunun birinci amacı, Türk sanayisinin yücelmesi, rekabet gücünün artması ve istihdamın önüne engel teşkil etmemesidir. Tabi insan haklarına, işçilere ve gelişmeye saygılı olacağız, kadın istihdamının arkasında duracağız. Asla suiistimal etmeyeceğiz. Kanunu limitlere uyacağız. İş sağlığı ve güvenliği, işverenlerin bir numaralı konusudur ifadesini kullandı.
     Kudatgobilik, sanayinin artık Türkiyenin ekonomik gelişmesinde vazgeçilmez olduğunun ortaya çıktığını, sanayi olmadan gelişmenin sağlanamayacağını vurgulayarak, Sanayinin de temelinde iki şey vardır, dünya kalitesinde mal üretmek ve dünya fiyatından bu malı dünyaya satmak dedi.
     Kıdem tazminatının, ana konuları olduğunu ve bu konuda destek beklediklerini anlatan Kudatgobilik, şöyle devam etti:
     Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan, OECD ülkelerinin hiçbirinde olmayan kıdem tazminatı gibi bir hususu, mevcut çalışan işçilerimizin, müktesep haklarına hürmet ederek, onları asla eskiden alacaklarına inandıkları bir husustan geri düşürmeksizin, önümüzdeki devrede yürürlüğe girmek üzere kıdem tazminatı yükünün OECD ortalamalarının içine çekilmesi lazım. Bugünkü işçileri koruyacağız. Yani adam 29 sene çalışmış, şimdi ben buna yok mu diyeceğim. Öyle şey olmaz. Hakkı doğan hakkını alacak. Daha mektepten mezun olmamış, askerlik yapmamış, işçi olmamış birinin de yeniden işe girerken kıdem tazminatı, söylediğim OECD ortalamasına gelecek. Sıfır demiyorum. Bilimin de bize gösterdiği yolla kimseyi rahatsız etmeden, kimsenin burnu kanamadan, kıdem tazminatı konusunu da diğer konuları çözdüğümüz gibi Türkiyenin lehine, Türk sanayinin lehine, genç insanımızın lehine çözeceğiz.
    
     Muhabir: Şengül Oymak
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER