Selçuklu mezar taşları ayağa kaldırılıyor

Selçuklu mezar taşları ayağa kaldırılıyor -Dünyanın en büyük İslam mezarlığı olarak bilinen tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığında yıkılan ve kırılan mezar taşları restore ediliyor


BİTLİS (A.A) - Oktay Bayar - Dünyanın en büyük İslam mezarlığı olarak bilinen tarihi Selçuklu Meydan Mezarlığında yıkılan ve kırılan mezar taşları restore ediliyor.
     Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında sürdürülen Eski Ahlat Şehri Kazıları, bu yıl restoratör Uluç Erten ve ekibinin de katılımıyla devam ediyor.
     Prof. Dr. Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında başladıkları kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
     Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığının genelgesi üzerine çevre düzeni, restorasyon, konservasyon ve yayın işlerine ağırlık veriyoruz. Geçen yıldan başlattığımız kırık taşların ve yerde yatan ama parçaları mevcut olan taşların restorasyonuna devam ediyoruz. Geçen yıl 5 taşımızı ayağa kaldırmıştık ve 9 taşı da likenlerden temizlemiştik. Bu yıl da mezarlıktaki yıkılan ve kırılan 9 taşı ayağa kaldırmayı hedefledik. 15 şahide taşını da likenlerden temizlemeyi planlıyoruz.
     Restoratör Uluç Erten ise mezarlıkta şu ana kadar taşların yüzey temizliğini, kırılan ve devrilen taşların oldukları konumda ayağa kaldırma işlemini yaptıklarını bildirdi.
     Ayağa kaldırılan bir taşın sürekli ve periyodik olarak bakım altında olması, göz önünde bulundurulması, geçen yıllarda gösterdiği reaksiyonların gözlemlenmesi gerektiğini belirten Erten, Bölge deprem bölgesi. Sürekli sallantı ve ciddi depremlerin olduğu bir bölge. Çok küçük ve orta çaplı sarsıntılardan taşlarımızın etkileneceğini düşünmüyoruz. Çünkü taşın toprağa giren bölümünde 1,5 metreye yakın bir blokaj ve sağlamlaştırma yapıyoruz dedi.
     Burada kullandıkları malzemelerin ve donatıların, Türkiye genelindeki bütün arkeolojik kazılarda yer alan yöntemlerle aynı olduğunu kaydeden Erten, taşların yapıştırılmasında epoksi ve donatı kullanıldığını ifade etti.
    
     Muhabir: Şener Toktaş
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Selçuklu mezar taşları ayağa kaldırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER