Selanikte 90 yıl sonra ilk namazın

Selanikte 90 yıl sonra ilk namazın kılınması -Balkan Türkleri Derneği Genel Başkanı Çolakoğlu: -Bu, sevindirici bir durum ancak Balkanlarda çok sayıda cami, kapalı ya da başka amaçla kullanılıyor -Camiler konusunda Yunanistanı


KOCAELİ (A.A) - Metin Girgin - Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, Gümülcine Medrese-i Hayriye öğrencilerinin, 1923 yılından bu yana ibadete kapalı olan ve halen sergi salonu olarak kullanılan Yeni Camide namaz kılmalarının sevindirici bir olay olduğunu söyledi.
     Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 90 yıl aradan sonra söz konusu camide namaz kılınmasının, Balkanlarda sevinçle karşılandığını belirterek, bu olayın kamuoyunda Osmanlı camisi açıldı gibi bir intiba bıraktığını kaydetti.
     Camide, Selanik Belediye Başkanı Yiannis Butarisin izniyle bir kereye mahsus olmak üzere namaz kılınmasına izin verildiğini vurgulayan Çolakoğlu, camiler konusunda Yunanistanın sicilinin iyi olmadığını söyledi.
     Çolakoğlu, Atinada 500 bin civarında Müslümanın yaşadığını dile getirerek, bu kişilerin ibadet edecekleri camilerinin bulunmadığına dikkati çekti.
    
     -Selanikte Osmanlıdan kalan 2 cami de kapalı-
    
     Aynı şeyin Selanik için de geçerli olduğunu anlatan Çolakoğlu, şunları kaydetti:
     Selanikte 3 bin 500 civarında Türk nüfus var. Sonradan yerleşmiş, iş sebebiyle buraya gelmişler ama onların ibadetlerini yapabilecekleri bir camileri yok. Var olan bir derneklerinin çatısı altında, küçük bir mescitleri var. Vakit, cuma ve bayram namazlarını burada kılıyorlar. Mesela İstanbulda 85e yakın kilise var, bir çoğunun cemaati yok ama biz bu kiliseleri cemaati olmadığı halde koruyoruz. Senin cemaatin kalmadı, haydi kapatalım diye bir şey demiyoruz ama Atina ve Selanike geldiğimiz zaman, burada cemaat var, camisi yok.
     Selanikte Osmanlı döneminden kalan 2 caminin kapalı olduğuna vurgu yapan Çolakoğlu, Hamzabey Camisinin galeri olarak kullanıldığını bildirdi.
     Atinanın, Avrupada camisi olmayan tek başkent olduğunu belirten Çolakoğlu, Olay sadece cami değil. Cemaat olması lazım, minareden ezan okunması lazım. Bu konularda bilinçli olarak katı davranıyorlar dedi.
     Çolakoğlu, Makedonya, Bosna Hersek, Kosova, Hırvatistan gibi Balkan ülkelerinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) çok rahat çalışmalar yapabildiğini anlatarak, Maalesef bu, Yunanistan, Selanik ve Batı Trakyada geçerli değil ifadesini kullandı.
    
     -Cami, bar olarak kullanılıyor iddiası-
    
     Yunanistandaki sıkıntıların, bazı Balkan ülkelerinde de yaşandığını belirten Çolakoğlu, şöyle konuştu:
     Selanikte yıllar sonra namaz kılınması sevindirici bir durum ancak Balkanlarda çok sayıda cami, kapalı ya da başka amaçla kullanılıyor. Bulgaristan Filibede 3 camimiz var. Biri içinde Hünkar mahfili olan Hüdavendigar Camisidir Balkanlarda bu tür cami pek yoktur. İkincisi ise Meriç Nehri kıyısında bulunan İmaret Camisi. Burada Taşköprü isminde küçük bir cami daha var. Bir ay kadar önce gittim, fotoğraflarını çektim. Şu an o cami bar olarak kullanılıyor. Temsilciliklerimiz, geri alınması konusunda çalışıyor. O camiye namaz kılmak için değil ancak bar müşterisi olarak girersiniz.
     Çolakoğlu, Bulgaristanın Deliorman bölgesinde Razgratda Pargalı olarak bilinen İbrahim Paşa Camisinin 1970e kadar, külliyesiyle açık olduğunu belirterek, burada kent meydanı yapılması için cami etrafının yıkıldığını anlattı.
     Bu caminin de şu anda kapalı olduğunu vurgulayan Çolakoğlu, O camiyle ilgili TİKA bir anlaşma yaptı, restorasyon için tüm projeler hazır olmasına rağmen, Bulgaristan Kültür Bakanlığından kaynaklanan sorun nedeniyle işe başlanamadı şeklinde konuştu.
    
     -Sofyada açık olan tek cami-
    
     Çolakoğlu, Sofyadaki tek açık caminin, Mimar Sinanın eseri Banyabaşı Camisi (Kadı Seyfullah Efendi Camisi) olduğunu dile getirerek, Bulgaristan Cumhurbaşkanlığına yakın bir yerde Mahmut Paşa Camisinin bulunduğunu, buranın da arkeoloji müzesi olarak kullanıldığını bildirdi.
     Sofyada kiliseye dönüştürülmüş camilere de rastlandığını ifade eden Çolakoğlu, Bulgaristanın, Makedonya-Yunanistan sınırına yakın kısmındaki Nevrakop bölgesindeki Karacapaşa Camisinin de önemli ölçüde yıkıldığını kaydetti.
     Sultan II. Abdülhamid döneminde, 1901-1902 yıllarında İtalyan mimar Vitalyano Poselliye inşa ettirilen Yeni Camiyi cumartesi günü ziyaret eden Gümülcine Medrese-i Hayriye öğrencileri, Selanik Belediye Başkanı Butarisin onayıyla 90 yıldır ibadete kapalı olan tarihi camide namaz kılmıştı.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Selanikte 90 yıl sonra ilk namazın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER