Sasondaki Mereto Dağına tırmanış

Sasondaki Mereto Dağına tırmanış


BATMAN (A.A) - Aralarında Ermeni vatandaşların da bulunduğu bir grup, Batmanın Sason ilçesindeki 2 bin 983 rakımlı Mereto Dağına tırmandı.
     Her yıl geleneksel olarak yapılan Mereto Dağı ziyaretleri kapsamında Ermenistan, İstanbul ve çeşitli kentlerden gelen yaklaşık 150 kişi güneşin doğuşunu 2 bin 983 metre yüksekliğindeki Mereto Dağının zirvesinden izledi, zirvede bulunan kilisede mum yakıp dua etti.
     Purşeng Yaylasında Ermeniler tarafından kutsal sayılan Mereto Dağında kesilen kurbanların ardından ziyaretçiler, Ermenistanın ünlü Maratuk Halk Oyunları Grubunun gösterilerini izledi.
     Grup temsilcisi Hasmik Bağdasoryan yaptığı açıklamada, 30 yıllık hayallerini gerçekleştirdikleri için mutlu olduklarını ifade ederek, Yöresel kıyafetlerimizi giyerek oynadığımız oyunlarda bizi en fazla etkileyen olayın Müslüman ve biz Hristiyanların el ele, kol kola dayanışma ve birlikteliğin huzuruyla oyunları oynayabilmemizdi. Bu bizim ilk tecrübemizdi. Umuyoruz ki daha yoğun katılımlı bir etkinlikle zirvede barışı kutlarız dedi.
     Sasonun kültürel etkinliğini sık sık gazetelerinde gündeme getirdiklerini belirten Agos Gazetesi muhabirlerinden Nişan Girek de Mereto Dağının ismini sık sık duyduğunu ancak görmenin bugüne nasıp olduğunu ifade ederek, bu etkinliklerin halklar arasındaki dayanışmaya katkısı olduğunu kaydetti.
     Girek, Biz Türkiye vatandaşları olarak çok büyük bir sınavdan geçiyoruz. Bu asır, kardeşliğe sarılmanın tam zamanıdır diye konuştu.
     Tırmanışa katılan Batman Turizm Tanıtım Derneği Başkanı M. Emin Bulut ise Sasonun dört mevsim turizme açılması için çalışma başlattıklarını, ilçenin doğal ve tarihi güzelliklerini tanıtmak için 10 belgesel film çekeceklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Metin Özmen/ Meral Özdemir
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Sasondaki Mereto Dağına tırmanış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER